Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Neprodávat! Rada hlavního města podporuje vedení Prahy 3 v rekonstrukci stadionu na Žižkově

Projednávání situace kolem stadionu Viktorie Žižkov se z městské části Praha 3 přesunulo na hlavní magistrát. Možný odprodej zchátralého stadionu místnímu klubu už delší dobu odmítá vedení Prahy 3. Stejný postoj dnes také zaujala rada hlavního města. Majitel klubu Martin Louda s takovým rozhodnutím nesouhlasí a trvá na odkupu stadionu.

Stadion Viktorie v Seifertově ulici na Žižkově prošel celou řadou rekonstrukcí. První etapa proběhla v létě 2002 tak, aby stadion splňoval podmínky projektu „Stadiony 2003“. Na místě původní jižní a západní tribuny s místy k stání byly postaveny nové, výhradně s místy k sezení. Větší sklon tribun rovněž rozšíření hrací plochy na požadovaných 105 x 68 metrů. V létě 2003 se pokračovalo modernizací zázemí hlavní tribuny a instalováním umělého osvětlení.

Další výrazné změny přineslo léto 2007. Stadion opticky uzavřela východní tribuna s kapacitou 1000 sedících diváků. Současně došlo ve všech sektorech severní a jižní tribuny k výměně plastových sedaček, čímž celý stadion získal modernější vzhled. Poslední výraznou změnou je rovněž dostavba klubového domu, který přímo navazuje na hlavní tribunu.

Žižkovský klub chce stadion od radnice odkoupit, městská část v reakci nabídla možnost desetileté nájemní smlouvy za korunu a investic ze strany Prahy 3 a magistrátu ve výši 25 milionů korun. Louda uvedl, že městská část stadion zanedbávala a on je do něj ochoten investovat stovky milionů korun, ale nikoli v případě, že ho bude mít pouze v nájmu. 

„To je, jako kdyby vám někdo pronajal neudržované auto bez motoru. Vy ho sice dostanete do nájmu za korunu, ale abyste s ním mohl jezdit, musíte do cizího investovat spoustu peněz,“ popsal Martin Louda. Dodal, že jako pouhý nájemce navíc nemůže klub pro rozvoj areálu nic podstatného udělat. „Máme svázané ruce a například varianta toho, že by se celý kompletně zrenovoval, okamžitě padá. Nájem pro nás není variantou,“ řekl.

Obavy z developerského projektu

Rozhodnutí Prahy 3 podporují po dnešním jednání také městští radní. Dnešní rozhodnutí podle nich odráží skutečnost, že jak vedení Prahy, tak radnice Prahy 3, nechtějí prodávat svůj majetek bez dostatečných právních garancí, že na místě zůstane sport a nevznikne na místě například developerská výstavba.

„Město musí udělat vše proto, aby tento klub a hlavně fotbalový stadion nezanikl. Jedná se o majetek, který patří městu, a proto je logické, že je třeba do něj investovat tak, aby se na Viktorce mohl dál hrát fotbal. Podporujeme to, aby se areál neprodával. Město by do něj mělo investovat natolik, aby mohl sloužit svému účelu,“ dodává předseda Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil.

A zatímco nekonečná jednání pokračují, stadion dál chátrá. Požadavky fotbalové asociace stadionu jsou již na Praze 3 evergreenem. Pozemky okolo stadionu byly navíc předchozími politickými garniturami postupně rozprodávány, což komplikuje budoucí stavební úpravy.

„Chování předchozích vedení radnice Prahy 3 ke stadionu na mě působí tak, jako by jejich cílem bylo nechat jej zchátrat, časem strhnout a pozemek ve finále prodat. Jsem rád, že jsou jednání s kolegy z magistrátu na dobré cestě a situace stadionu se poprvé za poslední dekády začne zlepšovat,” říká radní pro sport Prahy 3 František Doseděl.

Nevím, jestli se s velkým fotbalem na Žižkově počítá, říká majitel Viktorky Martin Louda

Jsme tu doma a chceme tu hrát, říká majitel FK Viktoria Žižkov Martin Louda. Viktorce teď hrozí ztráta profesionální licence. Klub, který hraje druhou nejvyšší soutěž, musí předložit Fotbalové asociaci ČR plány na úpravy nevyhovujícího stadionu....

Budou investice stačit?

První a nejnutnější úpravy stadionu by se měly udělat ještě během léta 2020, tedy před zahájením nové fotbalové sezóny. Zda úpravy budou stačit, není jasné. Louda před týdnem uvedl, že asociace požaduje pro prodloužení licence investice do stadionu ve výši 50 milionů korun. „My chceme vědět, zda je trojka připravena touto cestou jít,“ řekl. Nabídka radnice počítala s investicemi ze strany majitele ve výši 25 milionů.

Martin Louda, který se stal majitelem klubu v lednu, podle svých slov od té doby do jeho rozvoje investoval přes 50 milionů korun a další stamilionové investice plánuje. Odmítl, že by pro něj nákup stadionu byl pouze nákupem levného pozemku. „Chci vybudovat fungující A-tým, kvalitní mládežnickou základnu a jednoho dne dát Viktorce i vytoužený nový stadion. Klidně si dám do smlouvy, že pokud se tak nestane, trojce to do poslední koruny zaplatím,“ řekl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto fkvz.cz

Štítky Praha, Viktoria Žižkov, Žižkov, rada, fotbal, stadion, městská část, magistrát, investice, FK Viktoria Žižkov, Jiří Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neprodávat! Rada hlavního města podporuje vedení Prahy 3 v rekonstrukci stadionu na Žižkově  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.