Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Slavia porazila Saint-Gilloise i v odvetě a prošla do 4. předkola Ligy mistrů

, aktualizováno 13. srpna 2024, 23:04

Fotbalisté Slavie si zahrají závěrečné play off o účast v hlavní fázi Ligy mistrů. Pražané ve venkovní odvetě 3. předkola porazili Saint-Gilloise 1:0 a stvrdili postup po úvodním domácím vítězství 3:1 z minulého týdne. Červenobílí si v Bruselu v souboji vicemistrů svých zemí bez větších problémů pohlídali náskok a v 84. minutě definitivně rozhodl střídající Václav Jurečka.

Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského si o účast v hlavní fázi Ligy mistrů zahrají proti Lille. Dvojzápas proti čtvrtému týmu uplynulé sezony francouzské nejvyšší soutěže začnou příští úterý venku, k odvetě nastoupí o týden později ve středu doma.

Slavia usiluje o třetí postup do hlavní fáze Ligy mistrů, kterou si dosud zahrála v letech 2007 a 2019. Stejně jako Sparta získá za postup do závěrečného 4. předkola 4,29 milionu eur (108 milionů korun), zároveň má jistých nejméně dalších 3,63 milionu eur (91,5 milionu korun) za případnou účast v základní části Evropské ligy, kam by červenobílí přešli v případě vyřazení od Lille.

Trenér Slavie Trpišovský udělal jedinou změnu v základní sestavě oproti úvodnímu vzájemnému duelu. Do stoperské dvojice se vrátil jeden z kapitánů Holeš, který si před týdnem odpykal trest za vyloučení v závěru minulé pohárové sezony. Také domácí znovu nastoupili v rozestavení na tři střední obránce, v záloze ale vzhledem k manku z prvního utkání měli ofenzivnější typy.

Do hlediště stadionu Anderlechtu Brusel, kde Union našel pohárový azyl, dorazilo jen sedm tisíc diváků. Žádný očekávaný velký nápor Saint-Gilloise se v úvodu nekonal a Slavia poměrně s přehledem držela náskok z domácího zápasu.

Po 13 minutách napřáhl z levé strany zpoza vápna a z výrazného úhlu Diouf, gólman Moris ale jeho pokus pod břevno vytáhl na roh. Senegalský bek tak nenavázal na branku z víkendového ligovému utkání proti Olomouci.

Domácí výrazně zahrozili až v 39. minutě, kdy hlavičkoval David a Pražany zachránila horní část břevna. Union byl aktivní i po změně stran, s Puertasovou střelou si ale poradil Kinský. Poté se nedokázal zorientovat ve vápně David a hosté odvrátili na roh.

Belgický vicemistr na zdramatizování dvojutkání neměl. Slávisté kontrolovali průběh a v 84. minutě definitivně rozhodli. Chorý vystihl chybnou rozehrávku domácích, přiťukl míč Provodovi a ten připravil na hranici malého vápna snadný gól pro Jurečku, který byl na trávníku jen zhruba dvě minuty.

Třicetiletý nejlepší střelec posledních dvou ligových ročníků v úvodních čtyřech soutěžních zápasech této sezony zůstal jen na lavičce, nyní se ale podruhé za sebou prosadil. O víkendu pomohl Slavii k vítězství 2:0 nad Olomoucí.

Brankář Kinský v závěru nastavení ustál poslední šanci domácích a popáté z šesti soutěžních duelů v sezoně neinkasoval. Slavia udržela neporazitelnost v ročníku a v předkolech pohárů zvítězila teprve podruhé z posledních devíti venkovních zápasů. Na stadionu Anderlechtu uspěla po dvou porážkách v letech 2005 a 2016.

Union Saint-Gilloise - Slavia Praha 0:1 (0:0)

Branka: 84. Jurečka. Rozhodčí: Jovanovič - Stojkovič, Mihajlovič - Markovič (video, všichni Srb.). ŽK: Vanhoutte, David - Zima, Diouf. Diváci: 7249. První zápas: 1:3, postoupila Slavia.

Saint-Gillloise: Moris - Mac Allister, Vanhoutte, Machida - Castro-Montes, Sadiki, Ait El Hadj (65. Rasmussen), Puertas, Teklab (69. Terho) - Rodríguez (69. Kabangu), David (81. Eckert Ayensa). Trenér: Pocognoli.

Slavia: Kinský - Holeš, Ogbu, Zima - Masopust (64. Douděra), Zafeiris (64. Prebsl), Oscar, Diouf (82. Bořil) - Schranz (82. Jurečka), Provod (90. Jurásek) - Chorý. Trenér: Trpišovský.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením SK Slavia Praha

Štítky SK Slavia Praha, výhra, fotbal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavia porazila Saint-Gilloise i v odvetě a prošla do 4. předkola Ligy mistrů  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.