Počasí dnes26 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Fotbalisté Sparty porazili po obratu Bohemians 3:1 a jsou v čele neúplné tabulky

Fotbalisté Sparty zvítězili po obratu v 28. kole první ligy na stadionu Bohemians 1905 3:1. Obhájce titulu se posunul do čela neúplné tabulky o dva body před městského rivala Slavii, která se v nedělním šlágru představí v Plzni. "Klokani" vedli v pražském derby po gólu Lukáše Hůlky, hosté ale na přelomu poločasů obrátili vývoj zásluhou Martina Vitíka a Veljka Birmančeviče, který v 74. minutě přidal pojistku.

Sparta částečně napravila předchozí domácí remízu s Mladou Boleslaví a bodovala počtrnácté z minulých 15 kol. Letenští prohráli jediný z posledních 34 vzájemných ligových zápasů. Bohemians porazili ve všech třech utkáních této sezony, vedle nejvyšší soutěže i v osmifinále domácího poháru (v Ďolíčku 2:1). Vršovický celek prohrál druhé kolo po sobě, zvítězil v jediném z posledních 13 ligových duelů a zůstal jedenáctý.

Spartě chyběl kvůli čtyřem žlutým kartám hlavní trenér Dán Priske, jehož zastoupil asistent a krajan Friis. V základní sestavě hostů místo Haraslína nastoupil Tuci. Právě albánský křídelník už v páté minutě obloučkem vyslal dopředu Birmančeviče, ten však ve velké šanci slabě zakončil.

O chvíli později domácí brankář Soukup vytáhl na roh Krejčího hlavičku po Sadílkově centru. V 23. minutě se Krejčího tečovaná přihrávka dostala ve vápně ke Kuchtovi, který ale z otočky vystřelil vedle.

Ve 40. minutě se nečekaně ujali vedení domácí. Kovařík nacentroval z přímého kopu před branku a Hůlka se hlavou nemýlil. Kapitán Bohemians se zapsal mezi střelce ve třetím kole po sobě a celkově počtvrté v ročníku nejvyšší soutěže, čímž si vytvořil osobní maximum. "Klokani" i tak nadále mají s 26 brankami nejhorší útok ligy spolu s Karvinou a Pardubicemi, oba týmy odehrály o zápas méně.

Hosty inkasovaný gól nabudil a zvýšili aktivitu. Birmančevič ještě na Soukupa zblízka nevyzrál, z následného Kairinenova rohu ale Vitík ve druhé minutě nastavení první půle srovnal. Rovněž pro sparťanského stopera šlo o čtvrtý gól v ligové sezoně. Sparta ještě v úvodním dějství mohla dokonat obrat, jenže Birmančevič neprostřelil Soukupa a Krejčí z hranice malého vápna hlavičkoval nad.

Letenští otočili skóre ve 48. minutě po rychlém brejku. Kuchta připravil míč Birmančevičovi a ten pohotovou ranou z hranice šestnáctky k tyči zařídil svému celku vedení. Srbský křídelník dal gól ve čtvrtém kole za sebou a jedenáctou brankou v ročníku nejvyšší soutěže se odpoutal od Haraslína v čele tabulky nejlepších týmových střelců.

V 74. minutě se stejný hráč prosadil podvanácté v ligové sezoně a stanovil konečný výsledek. Haraslín z úhlu nepřekonal Soukupa, dorážku Vitíka na brankové čáře odhlavičkoval Vondra, ale důrazný Birmančevič už dostal balon do sítě. V ligové sezoně prožil třetí dvougólový zápas. Letenští mají s 62 brankami spolu s Plzní nejlepší útok soutěže. Snížit mohl Hůlka, jenže hlavou těsně minul.

Sparta vyhrála šest z posledních sedmi venkovní ligových utkání, naopak Bohemians doma v nejvyšší soutěži nezvítězili popáté z minulých šesti duelů. Spartu v Ďolíčku od listopadu 2001 neporazili v lize v 16 zápasech za sebou.

Bohemians Praha 1905 - Sparta Praha 1:3 (1:1)

Branky: 40. Hůlka - 48. a 74. Birmančevič, 45.+2 Vitík. Rozhodčí: Berka - Kubr, Vlček - Petřík (video). ŽK: A. Kadlec, Hůlka, Shejbal - Panák, Ryneš, Zelený, Olatunji. Diváci: 6195.

Bohemians: Soukup - Křapka (62. Köstl), Vondra, Hybš - A. Kadlec, Beran, Hůlka, Kovařík (76. Hrubý) - Prekop (76. Huf), Hála (62. Shejbal) - Ristovski (36. Puškáč). Trenér: Veselý.

Sparta: Vindahl - Vitík, Panák, Krejčí - Wiesner, Kairinen, Sadílek (87. Solbakken), Ryneš (87. Zelený) - Tuci (66. Haraslín), Birmančevič - Kuchta (66. Olatunji). Trenér: Friis.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto AC Sparta Praha

Štítky AC Sparta Praha, fotbal, Bohemians, výhra, liga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalisté Sparty porazili po obratu Bohemians 3:1 a jsou v čele neúplné tabulky  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.