Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sparta deklasovala Slovácko 5:0 a vrátila se do čela ligy

Fotbalisté pražské Sparty rozstříleli v osmém kole první ligy doma Slovácko 5:0 a v sezoně nejvyšší soutěže stále nenašli přemožitele, z toho posedmé zvítězili. Obhájci titulu se vrátili do čela tabulky o skóre před městského rivala Slavii, na jehož hřišti se představí za týden. Tým z Uherského Hradiště prohrál po čtyřech kolech a klesl na páté místo.

Letenští rozhodli o vítězství už v prvním poločase, kdy se postupně trefili Veljko Birmančevič, Tomáš Wiesner a Lukáš Haraslín, po změně stran upravili skóre opět Birmančevič a střídající Victor Olatunji. Svěřenci dánského trenéra Briana Priskeho se ideálně naladili na čtvrteční úvodní duel skupiny Evropské ligy proti kyperskému Arisu Limassol.

Krajní obránce a ekvádorský reprezentant Preciado, který do Sparty přišel jako poslední letní posila, začal na lavičce. V zápasové nominaci hostů chyběl záložník Petržela, na postu stopera nastoupil nečekaně Srubek.

Pražany ve 12. soutěžním utkání po sobě hnala vyprodaná Letná (17 039 diváků). Domácí poprvé udeřili v 11. minutě. Srubek ve vápně možná nedovoleně zastavil Kuchtu, k odraženému míči se ale dostal Birmančevič a ten přízemní střelou otevřel skóre. Slovácko ve čtvrtém venkovním utkání v ročníku nejvyšší soutěže poprvé inkasovalo.

V další šanci se po Kuchtově přihrávce ocitl Haraslín, jeho střelu ale bývalý sparťanský brankář Heča chytil. Ve 20. minutě se Letenští dočkali druhého zásahu, když se Wiesner prosadil prudkou ranou zpoza šestnáctky. V aktuálním ročníku nejvyšší soutěže se zapsal mezi střelce potřetí.

Po půlhodině hry zastavilo dělovku sparťanského záložníka Ryneše břevno, Haraslín zase neuspěl proti Hečovi z úhlu. V nastavení úvodního dějství však slovenský reprezentant stál na konci rychlého brejku a po Birmančevičově nahrávce zakončil do prázdné branky. Haraslín skóroval v dresu Sparty ve třetím soutěžním utkání po sobě a šestou trefou v ligové sezoně se osamostatnil v čele pořadí nejlepších kanonýrů.

Hosté málem zkorigovali stav v 53. minutě, jenže domácí gólman Vindahl konečky prstů vytáhl Holzerovu střelu zblízka na tyč. Hráči Slovácka se ještě u rozhodčího Všetečky dožadovali penalty za údajný faul Wiesnera na Doskiho. Na druhé straně Kuchta ideálně nezakončil při postupu na branku.

V 70. minutě přidali domácí čtvrtou trefu. Haraslín vystihl rozehrávku střídajícího Daníčka, který si připsal 300. start v lize, vyměnil si balon s dalším příchozím hráčem z lavičky Olatunjim a naservíroval ho před opuštěnou branku Birmančevičovi. Srbský křídelník zaznamenal třetí zásah v ligové sezoně.

Poté si premiéru v české lize odbyl Preciado a Olatunjiho střelu vyškrábl Heča na boční síť. Na opačné straně se střídající Juroška zbavil Panáka i Ryneše, na vyběhnutého Vindahla však nevyzrál.

V 81. minutě stanovili domácí konečný výsledek po akci dvou střídajících hráčů. Pešek nacentroval do vápna a Olatunji se hlavou nemýlil. Nigerijský útočník se v lize trefil za Pražany poprvé.

Sparta má s 24 vstřelenými brankami nejlepší útok soutěže, pět tref v jednom utkání zaznamenala potřetí v ligové sezoně. V lize si připsala nejvýraznější triumf od července 2021, kdy stejným poměrem zvítězila v Liberci. Naopak Slovácko zaznamenalo nejtěžší prohru od debaklu 0:6 v Jablonci v červenci 2019.

Pražané doma v ligovém ročníku zvítězili i ve čtvrtém utkání. Celek z Uherského Hradiště venku v sezoně nejvyšší soutěže poprvé nebodoval.

Sparta Praha - 1. FC Slovácko 5:0 (3:0)

Branky: 11. a 70. Birmančevič, 20. Wiesner, 45.+1 Haraslín, 81. Olatunji. Rozhodčí: Všetečka - Nádvorník, Kubr - Machálek (video). ŽK: Valenta, Doski (oba Slovácko). Diváci: 17 039.

Sparta: Vindahl - Sörensen (61. Vitík), Panák, Krejčí - Wiesner (71. Preciado), Sadílek, Kairinen (61. Laci), Ryneš - Birmančevič, Haraslín (71. Pešek) - Kuchta (61. Olatunji). Trenér: Priske.

Slovácko: Heča - Kadlec, Srubek (79. Kalabiška), Reinberk - Sinjavskij, Valenta (68. Daníček), Trávník, Doski - Mihálik (35. Kim Sung-pin), Holzer (68. Juroška) - Vecheta (79. Cicilia). Trenér: Svědík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto AC Sparta Praha

Štítky sport, fotbal, Sparta, Slovácko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparta deklasovala Slovácko 5:0 a vrátila se do čela ligy  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.