Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kvůli koronaviru budou mít tenistky na turnaji v Praze dvě šatny

Na světových turnajích už se tenistky mohly nadechnout a fungovaly po koronavirových omezeních ve volnějším režimu. Nyní se ale při mistrovství světa družstev v Praze opět vrátily do uzavřených „bublin“, ve kterých budou bojovat o Pohár Billie Jean Kingové.

Vrásky přidělávají rostoucí počty nakažených

Soutěž se uskuteční i za přítomnosti fanoušků a pořadatelům z Českého tenisového svazu přidělávaly před pondělním startem vrásky rostoucí počty nakažených. „Koronavirová čísla sledujeme s respektem a opatření, která interně dodržujeme, jsou vysoká nad rámec platných epidemiologických pravidel a jsem rádi, že se akce může uskutečnit i s fanoušky v hledišti,“ řekl prezident tenisového svazu Ivo Kaderka den před startem turnaje.

Pro fanoušky, kteří do O2 areny a přilehlé haly O2 universum na zápasy od pondělí do soboty zamíří, platí aktuální vládní nařízení týkající se očkování, testů a nošení respirátorů.

Pro hráčky a osoby pracující na zajištění soutěže existují tří „bubliny“ - první zahrnuje zúčastněné týmy, druhá organizátory a držitele vysílacích práv, třetí píšící novináře a fotografy. Navzájem se smějí potkávat jen na co nejkratší dobu, mají různé vchody, toalety i jídelny. Do šaten mohou jen hráčky a kapitáni, pro zbytek realizačního týmu má každý celek klubovnu na ochozu arény.

Všichni opatření chápou, respektují a dodržují, protože víme, že díky této disciplíně se tak velká akce může v této složité době uskutečnit,“ konstatoval Kaderka.

Antigenní i PCR test

Před vstupem do „bubliny“ musel každý podstoupit antigenní a PCR test. Neočkovaní účastníci musí na PCR test každý třetí ten. „Z českého týmu jsou očkovaní všichni a očkovaný je i celý organizační tým soutěže,“ sdělil mluvčí českého týmu Karel Tejkal.

Před vstupem do arény musí každý akreditovaný člověk vyplnit, zda nemá příznaky, a na každém kroku jsou vylepeny cedulky s upozorněním na dodržování odstupů, používání respirátorů a povinnost v případě nevolnosti okamžitě to oznámit. Hráčky a jejich týmy mají v akreditacích čipy a na chodbách jim čtečky hlásí zeleným světlem, že je jejich pohyb a stav v pořádku.

Speciální dezinfekční četa

Speciální dezinfekční četa se snaží čistit, co je potřeba. Například se otírá mikrofon po každé novinářské otázce, lavičky mezi tréninky týmů a dokonce se dezinfikuje i vršek sítě. A řeší se, jestli si musí kapitáni nasadit roušku při pauzách mezi gamy, při hře je totiž mít nemusí.

Dvanáct družstev našlo útočiště v hotelu Hilton. Jsou pro ně vyčleněny speciálně dva výtahy, každá reprezentace má speciální klubovnu s jídelnou. Proto si třeba český tým před příjezdem do metropole přes společnou skupinu v aplikaci domlouval, kdo vezme jaké společenské hry.

Na bubliny jsme z turnajů zvyklé. Teďka sice už tolik nebyly a je pro nás těžké být v bublině, když hrajeme v Praze, ale musí se to dodržovat, taková jsou pravidla. Tak to je a dá se to zvládnout úplně v pohodě,“ řekla dvojka českého týmu a olympijská finalistka Markéta Vondroušová.

Každý celek má na cestování mezi hotelem, arénou a tréninkovými kurty k dispozici dvě auta a mikrobus. „Řidič je vždy oddělen a nesmí z vozu ani vystupovat,“ prozradil Tejkal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto O2 arena

Štítky Sport, tenis, koronavirus, Kingové, finále, Praha, Billie Jean Kingová, tenista, soutěž, Ivo Kaderka, PCR Test, Karel Tejkal, Český tenisový svaz, olympijské hry, Markéta Vondroušová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli koronaviru budou mít tenistky na turnaji v Praze dvě šatny  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.