Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Ondra získal na Světovém poháru v boulderingu stříbro. Dnes čeká na Letné finále ženy

Adam Ondra získal stříbro v pražském závodě Světového poháru v boulderingu. Ve finále zdolal všechny čtyři cesty. Stejně úspěšný byl ale i Korejec I To-hjon, jenž vyhrál díky menšímu počtu pokusů. Český reprezentant druhým místem skvěle vstoupil do sezony, která vyvrcholí srpnovým mistrovstvím světa v Bernu. Dnes od 19 hodin proběhne na Letné finále boulderingu žen.

Při nástupu na první boulder Ondrovi před zhruba čtyřmi tisícovkami fanoušků zazněl hit Ivana Mládka Prachovské skály. Třicetiletý český reprezentant pak na šestý pokus zdolal úvodní „problém“, při kterém musel dvakrát přeskakovat mezi jednotlivými prvky. To není jeho oblíbená technika.

Na vrcholu byl Ondra s To-hjonem sám

Druhý boulder mu sedl výborně. Už napoprvé sahal po vrcholu, ale nakonec ho udržel napotřetí. Na většinu soupeřů ale ztratil, protože čtveřice finalistů vylezla tento boulder napoprvé.

Třetí boulder vyžadoval velký cit pro rovnováhu, chyty byly mnohdy miniaturní. Ondra si s ním na druhý pokus poradil a výrazně si polepšil. Většina jeho soupeřů totiž měla s touto cestou velké problémy. Vylezl ji už jen Korejec I To-hjon a Ondra poskočil z průběžné páté pozice na druhou příčku. Nejhůře stříbro si zajistil, když na první pokus vylezl závěrečný boulder. I To-hjon pak ale byl stejně úspěšný. Na první pokus Korejec vylezl tři ze čtyř cest, jen na tu první potřeboval pokusy dva. Ondra na zdolání vrcholů spotřeboval třináct pokusů.

„Je mezi námi přejícná atmosféra“

Mezi závodníky je skvělá atmosféra. To potvrdil Ondrův konkurent Yannick Flohé, který část závodu vzdal a ve zbylém čase očistil první chyt cesty. Další na řadu po něm šel právě Ondra. „Je to skvělé vidět, že si takhle navzájem přejeme a hrajeme podle duchu fair play. Doufám, že ani fakt, že lezení je olympijský sport, na tom nic nezmění,“ ocenil. „Hned po dolezení jsem s ním mluvil a říkal mi to, tak jsem mu samozřejmě děkoval. Výborně to připravil. Myslím, že atmosféra mezi námi navzájem je přejícná. Myslím, že by to udělal pro kohokoliv,“ okomentoval lezec přátelské gesto.

Bronz získal Francouz Mejdi Schalck. Ten byl na třech finálových boulderech naprosto suverénní, ale s trojkou si neporadil.

Celý program včetně dnešního ženského finále najdete na webu Světového poháru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adam Ondra, Český horolezecký svaz

Štítky Sport, sportovní lezení, bouldering, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ondra získal na Světovém poháru v boulderingu stříbro. Dnes čeká na Letné finále ženy  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.