V Praze 8 byla zahájena QR hra Anthropoid. Chceme 27. květen jako významný den, zní z radnice

V Praze 8 u mural artu v sobotu 22. května proběhlo slavnostní zahájení QR hry Anthropoid. Osmička si tak každoročně připomněla Operaci Anthropoid, ke které došlo 27. května 1942. Letos vzpomínku ještě obohatila právě QR hra o ceny, která bude trvat do 18. června, ale individuálně si ji budou moct zájemci projít až do června příštího roku. Slavnostního zahájení se dnes zúčastnil starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS), autor mural artu Jakub Marek nebo radní Prahy 8 Michal Švarc (Patrioti), který přišel v dobovém kostýmu.
Největší evropský čin odboje
V sobotu 22. května v deset hodin dopoledne byla slavnostně zahájena QR hra Anthropoid, která zájemce seznámí s průběhem operace Anthropoid i s mural artem, který byl dokončen na konci dubna.
Slavnostního zahájení se dnes zúčastnil například starosta Prahy 8 Ondřej Gros, podle jehož slov bude městská část usilovat o to, aby se stal 27. květen významným dnem České republiky. „Když se do budoucna třeba můj vnuk podívá do kalendáře, tak by tam měl vidět významný den, den Operace Anthropoid a atentátu na Reinharda Heydricha. Je to největší evropský čin odboje a my si ho neumíme připomenout,“ uvedl starosta Gros pro Pražskou Drbnu.

Gros také dodal, že příští rok, kdy uběhne kulatých 80 let od této události, plánují velkou spolupráci i s mimopražskými obcemi, kterými putovali příslušníci skupiny Anthropoid.
„Hrdinství obyvatel i vojáků si musíme připomínat.“
Právě zmíněný mural vznikl z iniciativy Prahy 8, která vybrala lokaci i námět. „To hrdinství místních obyvatel i vojáků bylo neuvěřitelné a my si jej musíme připomínat,“ řekl dnes radní Prahy 8 Michal Švarc. QR hra tedy probíhá ulicemi Dolní Libně, Vysočan a částí Karlína.

„Snažíme se připomínat nejen události, ale také oběti, například z řad sokolů. Jména, jako byli Kubiš, Gabčík, Morávek, Balabán, Mašín..., to jsou všechno lidé, kteří projevili neuvěřitelné hrdinství. Trošku s nadsázkou bych rád řekl, co kdybychom zkusili dětem sestavit nějaké české Avengers, českou skupinu hrdinů, na kterou si děti mohou hrát, doplnil Švarc.
Zeď jako jednoduchý komiks s důležitými částmi příběhu
Slavnostního zahájení se dnes zúčastnil také třiadvacetiletý student architektury a autor muralu Jakub Marek. „Mám radost, že se zeď podařila takto krásně opravit a že se tady objevilo něco, co tady má být a dává smysl. Zeď jsem pojal jako jednoduchý komiks, kde jsem se snažil zdůraznit důležité části příběhu,“ řekl Marek. Jak sám přiznává, tak trochu bojoval s velikostí plochy, jelikož se jedná o dvě stě metrů dlouhou zeď.

„Vzhledem k tomu, že se zde hodně lidí pohybuje autem nebo tramvají, tak jsem chtěl, aby ty motivy byly jednodušší a čitelné i z větší vzdálenosti,“ doplnil Marek.
Slavnostního zahájení hry se dnes také zúčastnila zástupkyně Sokola Libeň Anna Holanová. Také sokolové hráli důležitou roli nejen v Operaci Anthropoid, ale také v celém odboji, a to nejen v tom protinacistickém. „Náš Sokol měl ve 30. letech přes 4000 členů, takže velká část obyvatel Libně byla členy Sokola a byla to součást jejich každodenního života,“ uvedla Holanová pro Pražskou Drbnu.