Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Kriminalisté zadrželi pražskou lékařku. Se svými kumpány pomáhala odsouzeným vyhnout se vězení

Pražští kriminalisté zadrželi lékařku a její dva spolupracovníky. Trojice za úplatu vystavovala lékařské posudky pro oddálení nástupu do vězení, předpisy na léky s opiáty a pozitivní testy na covid. Členům organizované skupiny hrozí u soudu až deset let za mřížemi.

Kriminální kariéru třiapadesátileté lékařky odstartovalo propuštění z jedné z pražských nemocnic. „Ve své kariéře tak pokračovala jinde, ale další zaměstnavatel si ji taky dlouho nenechal. Po druhém propuštění se rozhodla, že nejlepší cesta pro ni bude soukromé podnikání, a tak se seznámila s dvěma muži a dali se společně do práce. Jako lékařka s uděleným oprávněním k poskytování zdravotnických služeb a s oprávněným přístupem do elektronické databáze, poskytla tento přístup společně s lékařskými razítky svým dvěma společníkům,“ potvrdil mluvčí policie Richard Hrdina.

Lékařka s oběma muži začala za úplatu předepisovat léky s obsahem psychotropních látek a recepty buďto prodávali, nebo si léčiva sami vyzvedávali po lékárnách po celé Praze, aby je mohli dále distribuovat. „V průběhu jednoho roku takto společně vystavili přes tisícovku receptů na bezmála dva tisíce balení léků. Jelikož obsah každého balení se pohyboval kolem sta tablet, celkově se takto dostali k více než sto padesáti tisícům kusů léčiv,“ dodal Hrdina.

Trojice do portfolia svých služeb zavedla také vystavení lékařských posudků na míru. „V případě, že se jejich klientům nechtělo nastoupit do výkonu trestu, tak po jednom sezení už ani nemuseli. Po vystavení lékařského posudku k jejich zdravotnímu stavu se všemi náležitostmi a diagnózou, která neslibovala moc pěkné zítřky, mohli v klidu zůstat doma. Pokud na základě lživého lékařského posudku nemohli vykonávat obecně prospěšné práce, tak si mohli klienti odpracovat tento trest přímo v jejich zařízení,“ doplnil mluvčí policie. Podle něho lékařka se svými kumpány vystavovala také pozitivní testy na covid, které zaměstnancům dovolovaly zůstat doma.

„Všechny tyto služby poskytovali za nemalou úplatu a obchodu se velmi dařilo. Jejich byznys přerušila až návštěva kriminalistů z pátého oddělení Prahy I, kteří všechny tři zadrželi. V policejních poutech skončili i jejich dva spolupracovníci, kteří se podíleli na shánění klientů a další distribuci,“ uzavřel Hrdina.

Zadrženou pětici policie obvinila ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, dva z nich navíc z trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny. Kriminalisté také podali státnímu zástupci podnět na vzetí obviněných do vazby a tři z nich tak jsou stíháni vazebně. V případě odsouzení jim hrozí až deset let za mřížemi.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Praha, lékařka, zadržení, recept, policie, věznice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kriminalisté zadrželi pražskou lékařku. Se svými kumpány pomáhala odsouzeným vyhnout se vězení  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.