Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

VIDEO: Pražští policisté pomohli dopadnout gang podvodníků s auty. Lidi obrali o čtyřicet milionů

Pražští policisté v případu podvodů s prodejem ojetých aut na internetu, na kterém spolupracovali s rumunskými kolegy, stíhají čtyři cizince a jednoho Čecha. Podle vyšetřovatelů organizovaná skupina, v jejímž čele stál čtyřiatřicetiletý cizinec, podvedla téměř 200 lidí a způsobila škodu za téměř 40 milionů korun. Všichni zadržení jsou ve vazbě, někteří z nich v Rumunsku a česká policie požádala o jejich vydání.

Podezřelí jsou ve vazbě v Rumunsku

Pětice mužů byla zatčena na základě evropské zatýkacího rozkazu, který vydal český soud. Podezřelí, kteří jsou nyní ve vazbě v Rumunsku, by měli být v Česku do několika dnů, uvedl policejní mluvčí Richard Hrdina. Čtyřiatřicetiletému cizinci a jeho čtyřem zhruba stejně starým spolupachatelům podle mluvčího hrozí za podvod v případě odsouzení až deset let vězení.

Pražští kriminalisté začali internetové podvody s prodejem aut vyšetřovat v roce 2019. Následně zjistili, že stopa vede do Rumunska, kde je hlavní organizátor podvodu, který má několik spolupachatelů. Také zjistili, že další dva spolupachatelé jsou v České republice. Proto musel Eurojust zřídit speciální česko-rumunský tým, který měl případ vyšetřit, uvedl Hrdina.

Podvodníci nabízeli auta přes inzeráty na českých bazarových serverech

Eurojust ve středu uvedl, že si podvodníci podle zjištění vyšetřovatelů vytvářeli na internetu profesionální profily, kde nabízeli k prodeji ojeté vozy. Za tímto záměrem si vytvořili smyšlenou identitu slovinských a německých majitelů vozů, kteří tvrdili, že chtějí prodat své auto. Po zájemcích žádali zálohu 4 tisíce až 8 tisíc eur (100 tisíc až 200 tisíc korun), která měla údajně posloužit na proclení a přepravu vozů. Slíbená auta ale podvodníci zájemcům nikdy nedodali.

Česká policie k tomu dnes doplnila, že podvodníci nabízeli auta přes inzeráty na českých bazarových serverech, vždy šlo o auta, která byla prodávána někde v Evropě, mimo Česko. Prodejci s kupujícími podle kriminalistů komunikovali jen přes e-mail a slibovali jim dovoz auta do ČR prostřednictvím přepravní společnosti. „Následně se kupujícímu již telefonicky ozvala podvodnice, která mu řekla, že je vozidlo na hranicích, ale nastal problém s celníky a potřebuje zaslat peníze jako zálohu," uvedl Hrdina a doplnil, že poté, co kupec zálohu poslal, vše skončilo. Nikdo se mu už nikdy neozval a o peníze přišel.

Podvodníci si kupovali auta, nemovitosti a šperky

Policie při zásahu provedla v České republice a Rumunsku 17 domovních prohlídek a zabavila luxusní auta, nemovitosti a šperky za téměř 15 milionů korun, které si podezřelí podle policie pořídili za peníze z podvodů.

Policisté v této souvislosti nabádají lidi, kteří nakupují přes internet, k opatrnosti. Nikdy by podle nich neměli platit dopředu za něco, co nikdy neviděli.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky Rumunsko, kriminalita, podvod, policie, zadržení, Internet, Česko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Pražští policisté pomohli dopadnout gang podvodníků s auty. Lidi obrali o čtyřicet milionů  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.