Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policie navrhla obžalovat přes 30 lidí kvůli údajně nevýhodnému prodeji bytů

Policie navrhla obžalovat přes 30 lidí kvůli údajně nevýhodnému prodeji bytů v Praze 1. Informovala o tom dnes Česká televize (ČT). Podle dřívějších informací serveru Seznam Zprávy čelí stíhání úředníci a bývalí i současní politici včetně někdejšího starosty Oldřicha Lomeckého (tehdy TOP 09), podle vyšetřovatelů způsobili městské části škodu 32,3 milionu korun. Lomecký už v minulosti vinu odmítl.

"V druhé polovině listopadu byl ve věci policejním orgánem předložen návrh na podání obžaloby," řekl ČT dozorující státní zástupce Jan Lelek. V případu bylo původně obviněno 36 lidí. Dva podle žalobce zemřeli, čtyři obvinění uzavřeli dohodu o vině a trestu. Tu podle Lelka ještě musí projednat soud.

Lomecký, Hodek a další. Státní zástupce zrušil trestní stíhání politiků z Prahy 1

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 zrušilo trestní stíhání několika desítek současných a bývalých zastupitelů Prahy 1, které se týkalo hlasování o privatizaci bytů v minulých volebních obdobích. Trestní oznámení podal pirátský zastupitel a...

Vyšetřování se týká hlasování o privatizaci bytů v období od roku 2010 do roku 2018, kdy byl Lomecký starostou Prahy 1. Případem se nyní policie zabývala podruhé, trestní stíhání poprvé zastavil žalobce, který chtěl podle Seznam Zpráv nechat vypracovat nový znalecký posudek týkající se údajně způsobené škody. V původním zastaveném stíhání policisté tvrdili, že pod cenou bylo prodáno 23 bytů s celkovou škodou přes 41 milionů korun, následně vyčíslili škodu zhruba o devět milionů korun nižší.

Server napsal, že mezi obviněnými jsou vedle Lomeckého i jeho zástupce Daniel Hodek (ČSSD) a další zastupitelé Filip Dvořák, Jaroslava Janderová nebo Jan Bürgermeister (všichni ODS). Obvinění se týkalo také Jana Votočka (TOP 09) a Richarda Bureše (ODS), stíhán je i zastupitel Filip Kračman (TOP 09).

Za nedbalostní porušení povinnosti při správě cizího majetku a maření úkolu úřední osoby hrozí obviněným jeden rok až pět let vězení.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, kriminalita, správa, byty, Praha, policie, Česká televize, Oldřich Lomecký, TOP 09, Seznam Zprávy, ODS, Jaroslava Janderová, Jan Bürgermeister, Filip Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie navrhla obžalovat přes 30 lidí kvůli údajně nevýhodnému prodeji bytů  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.