Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hasiči se nemohli dostat k hlášenému požáru. Průjezd blokovala parkující auta

Vlnu reakcí na sociálních sítích způsobilo video z Velké Ohrady, které zachycuje hasičský vůz jedoucí k hlášenému požáru. Posádka se na záběrech marně snaží prodrat úzkými ulicemi lemovanými zaparkovanými automobily. Na místo se nakonec nedostala ani jedna ze tří jednotek. Událost tak opět ukázala na problém, se kterým se hasiči nezřídka setkávají.

„Ve zmíněném případě jsme se k místu nedostali vůbec. Dvě profesionální a jedna dobrovolná jednotka,“ potvrdila redakci operační důstojnice Kateřina Suchánková. Velkým „štěstím v neštěstí“ nakonec bylo, že se hlášení ukázalo jako planý poplach.

„Hasiči jeli ulicí z obou směrů a skončili kvůli špatně zaparkovaným autům vždy na kruhovém objezdu. V takovou chvíli je pro nás nejsnazší natáhnout hadicové vedení od cisterny až k požáru. Bohužel to znamená potřebu další vody a dostatečný tlak, takže bychom museli povolat další cisterny. Problém je s výškovou technikou, kterou nijak nenahradíme a téměř pokaždé ji při požáru používáme k záchraně osob, hašení nebo průzkumu,“ dodala Suchánková.

Další možností je podle ní ruční posunutí překážejícího automobilu. „Pro hasiče je to další ztráta času a energie a nepřipadá to v úvahu v případě, kdy je těch aut více. A rozhodně nepřipadá v úvahu si na odtah zavolat policii, na to není čas a už vůbec ne poškození zaparkovaných aut, jak nám lidé často radí na sociálních sítích. Nesmíme poškodit cizí majetek, když máme jiné možnosti, například natažení hadicového vedení,“ doplnila Suchánková.

S parkováním je podle ní obecně problém, a to nejen v Praze. Hlavně na sídlištích lidé parkují, kde se dá, nenechávají složkám dostatečný průjezd nebo parkují na nástupních plochách pro požární techniku. „Průjezd Prahou není vůbec jednoduchý, ale většinou si nějak poradíme,“ uzavírá.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Praha

Štítky Praha, hasiči, požár, parkování, Velká Ohrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Shany Hon

Toto video je velice moc smutné ,co kdyby zrovna hořelo v jejich bytě a měli tam třeba své děti nebo psa a hasičům by překážel jejich plechový miláček ,pak by si to možná uvědomily.

Středa, 17. listopadu 2021, 19:38Odpovědět

Petr Ševčík

Daniel Kaloč A předpokládám, že máte na mysli osobu nájemníka, nikoliv rodinu. U nás je běžné, že čtyřčlenná rodina má 4 auta, která parkují na ulici.

Středa, 17. listopadu 2021, 12:14Odpovědět

Daniel Kaloč

Bohuzel situace na vsech sidlistich. Vse byly staveny davno pred 40ti-50ti lety, kdy ze stovky najemniku, melo auto leda tak 10 obyvatel. Po 50ti letech, tech deset to auto nema a zbylych 90 auto maji. Nic se nemeni, Dimenze parkovist je mala, treba zacit jednat. Je sportovni zapas a tam kde maja zustat volny proih v kazdem smeru parkuji auta linych obyvatel. Kdyz doprava je ze 3 stran sportovni haly. Terba upravit parkoviste, zacit davat jendosmerky a sikme stani. Ani parkovaci domy nepomuzou.

Středa, 17. listopadu 2021, 10:32Odpovědět

Honza Fiala

A divíte se? Dekády zde režim ignoruje, že provozu je více a více, ale parkovací místa jsou furt mrňavá a odpovídají době, kdy na jedné ulici stály aut jednotky, ne stovky. Všichni to vědí a přesto se pořád uměle zmenšuje jak propustnost komunikací, tak počty parkovacích míst, nesmyslně široké chodníky a všemožné ostrůvky a hluchá místa se utváří, tak holt lidi parkují, jak se (ne)dá.

Středa, 17. listopadu 2021, 08:46Odpovědět

Hasiči se nemohli dostat k hlášenému požáru. Průjezd blokovala parkující auta  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.