Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rom zemřel po zakleknutí policistou. V Praze se bude demonstrovat proti policejní brutalitě

V Praze proběhne demonstrace proti policejní brutalitě. Tu svolala skupina Autonomní akce na základě incidentu z 19. června, kdy policisté v Teplicích zasahovali proti muži, který byl pod vlivem drog. Jeden z policistů, kteří proti muži zasahovali, mu zamezil v pohybu tím, že mu klekl na krk. Muž po zákroku zemřel, policie se však hájí, že smrt nenastala v souvislosti s provedeným zákrokem. Příčinou smrti byly podle policie chorobné změny věnčitých tepen srdce.

Policie vyjížděla ke konfliktu dvou mužů

V sobotu 19. června před 15. hodinou vyrazili policisté na základě telefonického oznámení vysláni do ulice Dubská v Teplicích, kde se vzájemně měli napadat dva muži, kteří zároveň poškozovali cizí auta.

„Po příjezdu hlídky na místo našli policisté v ulici U Hřiště na zemi ležet muže bez trička, který měl zjevná zranění. Jakmile se k němu policisté přiblížili, začal být agresivní, napadl je a způsobil jim škrábance, jednoho kolegu pokousal,“ uvedl policejní mluvčí Daniel Vítek.

Muž po zákroku skončil v sanitce, kde později zemřel

Policisté proti muži zakročili. Sociálními sítěmi koluje amatérské video, které zákrok zachycuje. Podle serveru Romea.cz zasahující policista několik minut klečel zadrženému Romovi na krku. Policie uvádí, že muži zákona na místě použili donucovací prostředky a přivolali muži sanitku, ve které muž později zemřel.

„Muž byl předán do péče záchranářů, v sanitce následně zkolaboval a i přes resuscitaci se nepodařilo obnovit jeho životní funkce. Lékař konstatoval jako předběžnou příčinu úmrtí předávkování drogami,“ uvedl Vítek. Soudní pitva později vyloučila, že by smrt nastala v souvislosti se zákrokem policie.

„Soudní pitvou zemřelého byla vyloučena souvislost se zákrokem, který předcházel zadržení podezřelého. Podle předběžné pitevní zprávy bylo u muže zjištěno podezření z ovlivnění cizorodou látkou amfetaminové řady a při pitvě byly zjištěny chorobné změny věnčitých tepen srdce," vysvětlil Daniel Vítek.

Hamáček stojí za policií, organizace Khamoro vyzývá k protestu

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na twitteru napsal, že zasahující policisté mají jeho plnou podporu. „Pokud někdo pod vlivem návykových látek porušuje zákon, musí počítat s tím, že policie zasáhne. Hlavně díky práci policistů a policistek jsme v první desítce nejbezpečnějších zemí světa," napsal Hamáček.

Romea uvedla, že ředitel organizace Khamoro Emil Voráč vyzval k protestu proti policejnímu násilí. Někteří mužovu smrt přirovnávají ke smrti černocha George Floyda, uvedla Romea.

V Praze se chystá demonstrace proti policejní brutalitě

V souvislosti s tímto případem proběhne v Praze demonstrace proti policejní brutalitě. „Policie nyní smrt Stanislava zdůvodňuje údajným vlivem drog a nutností zasáhnout proti agresivnímu chování. Není však třeba znát detaily všech souvislostí aby bylo jasné, že nebylo nutné mu několik minut klečet na krku. Zjevně šlo o zbytečnou brutalitu,“ píší na svém webu iniciátoři protestu.

Demonstrace, za kterou stojí skupina Autonomní akce, proběhne ve středu 23. června v šest hodin večer na Prokopově náměstí na Žižkově. Policie o akci ví. „Na zmíněnou akci se policie připravuje standardně. Daná opatření přizpůsobíme aktuální situaci a tomu, jak se akce bude vyvíjet. V současné chvíli nemáme přesné informace o tom, kolik se demonstrace zúčastní lidí,“ uvedla pro Pražskou Drbnu mluvčí policie Eva Kropáčová.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Romea.cz

Štítky úmrtí, zakleknutí, zásah, policie, demonstrace, policejní brutalita, Praha, smrt, Teplice, Jan Hamáček, Khamoro, George Floyd, ČSSD, U hřiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Kopecky

Jak tak pozoruji, tak bílý, jsou jediný, na kterých vůbec nezáleží! I když jsou to právě oni, díky kterým mají jiní co do huby!

Úterý, 22. června 2021, 17:06Odpovědět

Mirek Sekera

uz se mu postavi socha, vzor USA Floyd. dnes se stavi sochy a pomniky zlodejum, vrahum, nasilnikum a netahlum. Kdy ze bude mit sochu treba Feri??? Zacinam mit problem s tim co se deje ve svete. vse se obraci naruby.

Úterý, 22. června 2021, 16:11Odpovědět

Blanka Košeljová

Doufám, že Češi nejsou stejného ražení jako Amíci. Ti už jsou ztracení. Ničit a rabovat kvůli kriminálníkům, smažkám a gaunerům není normální. Nechtěla bych se dožít časů, kdy se bude policie bát pomáhat slušným lidem jen proto, že se bude bát nařčení z rasizmu.

Úterý, 22. června 2021, 15:14Odpovědět

Petr Ševčík

Takže agresivního a zdrogovaného měli policisté opatrně doprovodit domů, aby si náhodou neublížil. Stejný dáreček jako Floyd. Jen se divím, že romea neobvinila muže, kterého zmlátili na koupališti cikáni. Nepochybně je rasisticky urážel a všechny napadl. Jestli jim budeme neustále ustupovat, dopadneme jako ve Švédsku, Francii a dalších zemích, kde se mezi takové bojí i policisté.

Úterý, 22. června 2021, 14:08Odpovědět

Rom zemřel po zakleknutí policistou. V Praze se bude demonstrovat proti policejní brutalitě  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.