Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Policisté poslali do vazby 11 lidí v souvislosti s vloupáním do aut v centru Prahy

V posledních měsících kriminalisté prvního policejního obvodu zaznamenali nárůst vloupání do aut. Nejvíce k nim docházelo v Praze 6, Praze 7 a zejména v samotném centru města. Kriminalisté však nezaháleli a jen za uplynulý měsíc se jim podařilo vypátrat a poslat do vazby 11 pachatelů.

Jeden z posledních zadržených mužů strávil ve vězení posledních 14 let téměř v kuse. Před měsícem byl propuštěn na svobodu, teď už je zase ve vazbě.

Zloději z auta ukradli i klíče a čip od domu

V jednom z posledních případů se dokonce kriminalisté setkali i s tím, že zloději z vozidla ukradli svazek klíčů i s čipem od domu. Právě na čipu byla napsaná adresa a pachatelé se tak vydali na místo, kde se díky čipu dostali do domu a následně i do bytu, ve kterém spal nájemník. Ten je sice vyrušil, ale zlodějům se přesto podařilo utéct.

Řidiči, nenechávejte v autě viditelně ležet své věci!

Podle policistů však velkou měrou přispívá k nárůstu této trestné činnosti i samotné chování řidičů. Ti v mnoha případech nechávají ve svých autech viditelně ležet různé věci a právě ty pachatele lákají. V tomto případě je jedno, o jaké věci se jedná, může jít o bundu, klíče, tašku nebo pouzdro s doklady.

Není ani výjimkou, že řidiči nechávají ve svých vozidlech doklady a platební karty. Většinou je schovají do úložného prostoru pod loketní opěrkou nebo pod koberečkem. To jsou ale pro zloděje jedny z prvních míst, kam koukají po vniknutí do vozidla. Zneužít pak platební kartu nebo osobní doklady není žádný velký problém. Pokud nemáte ošetřené množství provedených bezhotovostních plateb do 500 korun, může vás pachatel připravit během chvilky o tisíce korun,“ uvedla policejní mluvčí Hana Křížová.

Kamery jedno takové vloupání zachytily právě v centru Prahy. Muž si nejdříve vůz obhlížel a čekal na vhodnou příležitost. Jakmile v okolí nebyli žádní lidé, rozbil nouzovým kladívkem okno u řidiče. Pak si na pár vteřin sednul do auta, posbíral věci, které v něm ležely, a odešel. Kriminalistům se podařilo vypátrat také tohoto muže a v současné chvíli je stíhán vazebně.

Ze zkušeností kriminalistů lze říci, že pachatelé této trestné činnosti se v mnohém podobají. Většinou se jedná o muže kolem třiceti let, který má bohatou trestní minulost a je uživatel drog. Touto cestou si tak zajišťuje své „živobytí“,“ doplnila Křížová. Všem obviněným hrozí minimálně dvouletý trest odnětí svobody.

Kriminalisté by rádi upozornili řidiče, že právě oni mohou ve velké míře ovlivnit to, jestli se jejich auto stane terčem této trestné činnosti. Apelují na řidiče, aby nenechávali uvnitř svých vozidel nic, co by mohlo přilákat zloděje. Řidiči by neměli spoléhat ani na to, že si od auta pouze odběhnou, protože zlodějům zabere krádež pár vteřin.

Pokud by k vykradení vozidla přesto došlo, kontaktujte ihned tísňovou linku 158 a pokud to půjde, nechte vozidlo v takovém stavu, ve kterém ho zanechal pachatel. Kriminalistickým technikům tak umožníte zajištění stop a zvýšíte tak šanci na dopadení pachatele.

Ohodnoť článek

Foto PČR

Štítky krimi, vězení, policie, auta, Praha, zadržení, vloupání, dům, kriminalita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté poslali do vazby 11 lidí v souvislosti s vloupáním do aut v centru Prahy  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.