Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Za vraždu páru kvůli vile v Bubenči půjdou muži na 23 a na 5 let do vězení. Mladíci svou vinu stále odmítají

Za dvojnásobnou vraždu motivovanou nepoctivým získáním vily v pražské Bubenči uložil dnes soud Tomášovi Fialovi výjimečný trest 23 let vězení. Jeho přítel Jiří Nehyba si má odpykat pět let za pokus o podvod a má také zaplatit pět milionů korun jako peněžitý trest. Verdikt není pravomocný, oba mladíci vinu odmítají. Těla zavražděného páru nalezla policie ve vodní nádrži Švihov po několika měsících pátrání.

Odsouzení chtěli nezákonně získat historickou vilu

Předseda senátu pražského městského soudu Petr Blažek zmínil při odůvodnění verdiktu vysokou inteligenci obou obžalovaných. „Vymysleli si poměrně sofistikovaný způsob, jak se k této nemovitosti dostat. Možná i za spolupachatelství pana poškozeného, to se dnes už nedozvíme,“ uvedl.

Pětadvacetiletý Fiala a o rok starší Nehyba chtěli podle rozsudku nezákonně získat historickou vilu v hodnotě přesahující 20 milionů korun, kterou vlastnila později zavražděná seniorka. Zfalšovali kupní smlouvu. Fiala pak majitelku nemovitosti i jejího druha odvezl počátkem června 2019 do pronajaté chaty. Tam je podle soudu zavraždil, zatížil jejich těla závažím a shodil je z mostu do vody.

Muž měl sečné rány na hlavě, roztříštěnou lebku a pohmožděný mozek. Přesnou příčinu úmrtí ženy se nepodařilo určit, seniorka se zřejmě utopila.

Státní zástupkyně žádala pro Fialu 30 let vězení, pro Nehybu chtěla pět let za mřížemi a peněžitý trest 10,5 milionu korun.

Fiala své výpovědi měnil

Fiala, bývalý student Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, zpočátku přiznával, že zabil sedmapadesátiletého muže, a to údajně v sebeobraně pohrabáčem poté, co tento muž na chatě zavraždil svou o 15 let starší družku. Později u soudu prohlásil, že u smrti páru vůbec nebyl. Připustil, že společně s Nehybou sjednávali s mužem a ženou koupi vily a že se s nimi kvůli doladění detailů dohody setkal na chatě ve vesnici Velká Paseka nedaleko jeho bydliště v Ledči nad Sázavou. Podle jeho poslední verze objekt opustil poté, co se spolu pár začal hádat, a vrátil se až pozdě v noci kvůli zapomenuté tašce. Tvrdí, že tehdy viděl dva muže manipulovat s bezvládným ženiným tělem.

Mladíci měli za vilu zaplatit pouhých 2,5 milionu

Nehyba se hájil tím, že nechtěl nikoho podvést - vilu hodlal koupit a o vraždě nevěděl. Partner ženy údajně Fialu s Nehybou na jaře 2019 kontaktoval s tím, že je ochotný obchod za provizi zprostředkovat a kvůli svým dluhům údajně souhlasil s tím, že mladíci za vilu zaplatí pouze 2,5 milionu korun. V době vraždy byl Nehyba v zahraničí.

Auto zavražděných oba mladíci po vraždě odvezli do Maďarska a poté se pokusili nechat převést vilu v katastru nemovitostí. To se jim nezdařilo kvůli zásahu policie.

Součástí verdiktu je i to, že Fialovi s Nehybou propadne 1,5 milionu korun, které policisté zajistili na jejich účtech. Fiala má navíc jedné z pozůstalých uhradit půl milionu korun za způsobenou nemajetkovou újmu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR

Štítky ČR, soud, vražda, podvod, Praha, vila, Tomáš Fiala, věznice, Bubeneč, Švihov, Petr Blažek, Městský soud v Praze, Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za vraždu páru kvůli vile v Bubenči půjdou muži na 23 a na 5 let do vězení. Mladíci svou vinu stále odmítají  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.