Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

FOTO: Celníci zadrželi na letišti v Praze 462 kilogramů rostlinné drogy

Celníci zadrželi na pražském Letišti Václava Havla 462 kilogramů rostlinné drogy katy jedlé. Drogu objevili v cargo zásilce z Dubaje, určena byla jednomu příjemci. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ruzyňských celníků Šárka Miškovská. Zásilky s katou jedlou zadrželi celníci na pražském letišti již několikrát, takto velké množství je ale výjimečné.

Droga v papírových krabicích

Sušená rostlina byla v papírových krabicích. „Odbornou expertizou bylo potvrzeno, že se jedná o sušené výhonky rostliny Catha edulis - Katy jedlé, které obsahují alkaloidy kathion a kathin uvedených na seznamu návykových látek,“ uvedla mluvčí. Dovoz nebo vývoz těchto látek je trestným činem.

Letos v únoru se pokusil 45 kilogramů katy jedlé propašovat do Česka cizinec, který přiletěl linkou z katarského Dauhá. Loni v listopadu zadrželi celníci 142 kilogramů v sedmi kufrech z Tel Avivu, o dva týdny dříve měl v zavazadle 33 kilogramů této drogy muž letící z Dubaje, v září 2019 vezl jiný muž 40 kilogramů z Tel Avivu.

FOTO, VIDEO: Celníci zadrželi Nigerijce, který pašoval ve svém těle kokain za sedm milionů

Celníci zadrželi v Praze na Florenci Nigerijce, který převážel v trávicím traktu 900 gramů kokainu. Hodnota pašované drogy by na černém trhu dosáhla sedmi milionů korun. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí Generálního ředitelství cel Martina...

Kata jedlá je strom či keř pěstovaný ve východní Africe a na Arabském poloostrově. Obsahuje látky, které mají stimulační účinky obdobných vlastností jako u amfetaminů. Nejvyužívanějšími částmi rostlin jsou mladé výhonky a listy, které se žvýkají podobně jako žvýkací tabák. Dlouhodobé nadměrné užívání katy je příčinou psychických problémů a dalších nemocí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Celní správa ČR

Štítky ČR, SAE, kriminalita, drogy, clo, Praha, Dubaj, Letiště Václava Havla, rostliny, Tel Aviv, Česko, Dauhá, Afrika, letiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Celníci zadrželi na letišti v Praze 462 kilogramů rostlinné drogy  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.