Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Padla první obvinění v kauze kalendářů s tématikou třetí říše. Policie obvinila jednu osobu a firmu

Kauza kolem nakladatelství Naše Vojsko má další pokračování. Policie obvinila jednoho člověka a právnickou osobu v souvislosti s červnovými zásahy v nakladatelství z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a z výtržnictví. S informací dnes přišla Česká televize.

"Ve věci týkající se produkce nakladatelství Naše Vojsko, především pak produkce s tématikou třetí říše, bylo sděleno obvinění jedné fyzické a jedné právnické osobě. Obviněným je kladeno za vinu, že spáchali zločin založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, kterého se dopustili v jednočinném souběhu s přečinem výtržnictví," řekl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbal

Celou kauzu rozpoutaly nástěnné kalendáře s portréty nacistických pohlavárů. Nejprve předseda Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma podal trestní oznámení na nakladatelství pro propagaci hnutí potlačujícího práva a svobody člověka.

„Státní zastupitelství pro Prahu 5 mě právě informovalo, že moje trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestných činů osobami jednajícími za nakladatelství Naše vojsko bylo postoupeno k šetření policejnímu orgánu Policie ČR,“ napsal na svůj twitterový účet zhruba před měsícem Michal Klíma. O pár hodin později se v prodejně na Smíchově objevilo několik policistů, kteří zabavili kontroverzní předměty.

Výpověď z nájmu

Na konci května dostala výpověď z nájmu prodejna stejného nakladatelství, která sídlila na Praze 5 v prostorách Domu dětí a mládeže.„Delší dobu jsme rozhořčeni sortimentem, který nakladatelství nabízí. Považujeme ho za krajně nevhodný. Navíc prodejna funguje v Domě dětí a mládeže, kam děti denně chodí do zájmových kroužků,“ uvedla už dříve starostka Renáta Zajíčková (ODS) s tím, že se na radní i zastupitele opakovaně obraceli rodiče s dotazy, jak je možné, že se v budově, patřící hlavnímu městu, propagují a prodávají předměty se symboly nacizmu a dalších totalitních režimů. „Proto jsme se obrátili na magistrát s žádostí o ukončení nájemní smlouvy a povedlo se,“ dodala Zajíčková.

Kontroverzním sortimentem, kterým jsou třeba hrníčky a trička s portréty nacistických i komunistických pohlavárů jako Hitler, Göring, Heydrich, Stalin či Lenin nebo kniha Mein Kampf, se již v minulosti zabývala policie. Případ však uzavřela s tím, že se trestný čin nestal.

Osobností třetí říše

V květnu podal trestní oznámení kvůli kalendáři s portréty osobností třetí říše pro rok 2021, které vydalo nakladatelství Naše vojsko, předseda Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma. Společnost podle něj porušila zákon, který zakazuje propagaci hnutí potlačujícího práva a svobody člověka.

„Považuji za zcela neúnosné, že se u nás i v roce 75. výročí porážky nacismu legálně veřejně propagují představitelé nacismu,“ uvedl Klíma.

Kalendář vyvolal velkou vlnu kritiky také na sociálních sítích. „Jsem v šoku a znechucený z toho, že se takový kalendář s fotografiemi nacistických válečných zločinců prodává,“ napsal na twitteru izraelský velvyslanec v ČR Daniel Meron. Ke kritice se připojil i německý velvyslanec v Česku Christoph Israng. „Předměty, které oslavují ty nejhorší zločince v lidské historii, nelze tolerovat. Nedokážu pochopit, že někdo vyrábí, prodává nebo si kupuje takový odpad. Jsem rád, že se v České republice, která toho za nacistů tolik vytrpěla, rozpoutala diskuse ohledně toho, jestli podobné věci chcete dále tolerovat,“ uvedl.

Štítky Praha, Naše vojsko, obchod, výpověď, Hitler, Policie ČR, policie, Nacistické Německo, právo, Michal Klíma, Česká televize, portrét, Státní zastupitelství ČR, Česko, Renáta Zajíčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Padla první obvinění v kauze kalendářů s tématikou třetí říše. Policie obvinila jednu osobu a firmu  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.