Počasí dnes17 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

V kauze pronájmu reklamních ploch navrhl žalobce podmínku pro Valentu a manažera JCDecaux

V kauze pronájmu reklamních ploch ve vestibulu metra Staroměstská navrhl státní zástupce politikovi ODS Michalu Valentovi a manažerovi firmy JCDecaux Tomáši Tenzerovi podmíněné a peněžité tresty. Pro firmu samotnou žádá peněžitý trest a zákaz účasti ve veřejných zakázkách na dva roky. Obžaloba klade dvojici za vinu, že se na pronájmu reklamních ploch domlouvala. Obžalovaní i zástupce firmy vinu odmítají. V případu vynese Obvodní soud pro Prahu 1 rozsudek v pátek.

Státní zástupce viní Valentu a Tenzera z toho, že spolupracovali při pronájmu čtyř reklamních ploch ve vestibulu stanice metra, které od městské části Praha 1 získala firma JCDecaux. Podle státního zástupce měl Valenta na základě svých kontaktů na radnici firmu zvýhodnit a inkasovat za to 200 tisíc korun, zamaskovaných jako odměnu za konzultační činnosti. Valenta byl v době, kdy se měl případ stát, členem majetkové komise městské části, v minulosti působil jako její místostarosta. Oba muži jsou obžalovaní ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Podle státního zástupce byla vina obžalovaných u soudu prokázána. Zatímco u Valenty navrhoval, aby byl potrestán dvouletou podmínkou a peněžitým trestem půl milionu korun, u Tenzera po soudu žádal mírnější potrestání - šestiměsíční až roční podmínku a pokutu 200 tisíc korun. Společnosti JCDecaux by měl soud podle žalobce uložit trest 250 tisíc korun a na rok až dva jí zakázat účast ve veřejných zakázkách.

Žalobce ve svém závěrečném návrhu připomněl mimo jiné odposlechy, ze kterých podle něho vyplývá, že se Valenta s Tenzerem na pronájmu domlouvali. Nahrávky policie získala v rámci prověřování jiné kauzy. Nejvyšší soud (NS) přitom minulý týden v jiné kauze týkající se někdejší šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase Jany Nečasové (dříve Nagyové) rozhodl, že odposlechy v případu byly nezákonné právě proto, že byly použity u posuzování jiné trestné činnosti, než ke které byly soudem povoleny. Podle žalobce se ale rozhodnutí NS na kauzu Valenty a Tenzera nevztahuje.

Obhájci obžalovaných i firmy naopak soudu navrhli, aby byli jejich klienti obžaloby zproštěni. Kromě nepřípustnosti odposlechů upozornili i na to, že se jejich klienti nemohli dopustit zjednání výhody při zadání veřejné zakázky nebo při veřejné soutěži, a to proto, že se o veřejnou soutěž nejednalo. Šlo prý pouze o veřejně vypsaný záměr reklamní plochy pronajmout.

Vinu dnes znovu odmítli i Valenta a Tenzer. Valenta připomněl, že u většiny záměrů je výslovně uvedeno, že se o veřejnou soutěž nejedná, Tenzer zase zopakoval, že ze své pozice neměl možnost ovlivňovat, jakou cenu společnost městské části nabídne. Tenzerovo jméno se loni objevilo v médiích také v souvislosti s tehdejší předsedkyní pražského zastupitelského klubu Pirátů Michaelou Krausovou. Ta se s manažerem scházela, podle ní šlo o osobní schůzky. Na funkci šéfky klubu nicméně rezignovala s tím, že pochybila při informování o schůzkách. Nahradil ji Viktor Mahrik, který se ovšem s Tenzerem rovněž dvakrát sešel. Všichni zúčastnění i primátor Zdeněk Hřib (Piráti) popřeli, že by měl Tenzer vliv na přidělování magistrátních zakázek pro reklamní byznys.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, soud, správa, reklama, Praha, JCDecaux, Michal Valenta, peněžitý trest, veřejná zakázka, státní zástupce, ODS, Staroměstská, Česká pirátská strana, Petr Nečas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kauze pronájmu reklamních ploch navrhl žalobce podmínku pro Valentu a manažera JCDecaux  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.