Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Pražští hasiči snížili kvůli koronaviru počty ve směnách. Podpořit je přijel kuchař Zdeněk Pohlreich

Pražští hasiči si procházejí situací, kterou nepamatují. Kvůli nákaze novým koronavirem nebo karanténě jich je mimo službu více než stovka. Pražští hasiči proto snížili počet členů ve směnách na minimum. Podobnou situaci hasiči nezažili za dobu své 167 let dlouhé historie.

„Když je někde nějaká událost, využíváme také dobrovolné hasiče,“ shrnul mluvčí hasičů Martin Kavka. Profesionálním hasičům podle něho pomáhají tři až čtyři jednotky dobrovolníků, které jsou připraveny k okamžitému výjezdu na svých stanicích.

Aktuálně slouží ve směnách v Praze minimální možný počet hasičů, který se pohybuje lehce nad stovkou. Podle mluvčího sboru je stále „kde brát“. I tak hasiči slouží ve třech směnách. V reálu to vypadá tak, že po jedné čtyřiadvacetihodinové směně mají hasiči dvoudenní volno.

„V terénu, na stanicích i na operačním středisku slouží naši lidé ve speciálním režimu. Nonstop zasedá náš štáb. Denně řešíme v Praze boj s koronavirem v součinnosti s magistrátem a dalšími složkami,“ dodala mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Studená.

Kromě běžných výjezdů hasiči zajištují podporu a dekontaminaci pro týmy odběrových sanitek zdravotnické záchranné služby a staví odběrová místa na několika lokalitách v Praze. „Abychom situaci zvládli, museli jsme přistoupit k řadě opatření, kterými se snažíme eliminovat rozšíření nákazy uvnitř sboru,“ doplnila Studená.

Hasiči mají v těžké situaci podporu široké veřejnosti. Například v pondělí jim obědy přímo na stanici dovezl známý kuchař Zdeněk Pohlreich. Minulý týden je naopak svým koncertem podpořit uznávaný houslista Pavel Šporcl.

Foto HZS Praha

Štítky ČR, hasiči, zdraví, koronavirus, COVID-19, Zdeněk Pohlreich, Praha, Martin Kavka, Pavel Šporcl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští hasiči snížili kvůli koronaviru počty ve směnách. Podpořit je přijel kuchař Zdeněk Pohlreich  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.