Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Podvodníci volají lidem s tím, že spáchali přestupek. Důvěřivý muž tak přišel o 700 tisíc korun

Policisté informují o novém triku internetových podvodníků. Ten spočívá v telefonátu lidem s tvrzením, že se dopustili dopravního přestupku, například překročení rychlosti. Cílem takového telefonátu je nabourat se důvěřivým lidem do jejich internetového bankovnictví, a následně je připravit třeba i o celoživotní úspory.

Jeden z případů se stal v pondělí 19. srpna. „Přijali jsme oznámení od osmadvacetiletého muže, který tímto novým způsobem podvodu přišel o sedm set tisíc korun,“ popsala nedávný případ policejní mluvčí Michaela Lébrová.

Jak podvod funguje?

Telefonický kontakt: Muže telefonicky kontaktoval podvodník z neznámého čísla, který mu sdělil, že překročil povolenou rychlost a nyní musí zaplatit pokutu. Podvodníci se mohou představit jako zástupci dopravní policie nebo jiného správního orgánu.

Zaslání SMS s falešným odkazem: Po telefonickém hovoru obdržel muž ze stejného čísla SMS zprávu s odkazem na webové stránky - https://vas-konta-ridice-gov-cz.eu, které mají sloužit k úhradě pokuty. Stránky vždy vypadají důvěryhodně, ale ve skutečnosti jde o falešné stránky vytvořené podvodníky. Odkaz může mít i jinou podobu.

Přihlášení do internetového bankovnictví: Po kliknutí na odkaz byl muž vyzván k přihlášení se do svého internetového bankovnictví, aby mohl uhradit pokutu. Autorizace platby: Muž autorizoval platbu, ale v domnění, že první platba neproběhla, autorizoval ještě další dvě. Autorizací platby tak podvodník získal přístup k jeho účtu.

Instalace aplikace Smart klíč: Podvodník muže následně vyzval k instalaci do jeho mobilního telefonu aplikaci typu „Smart klíč“ pro zvýšení bezpečnosti. Po instalaci muž aktivoval tuto aplikaci, tím umožnil podvodníkovi přístup do bankovního účtu.

Neoprávněné platby: Jakmile měl podvodník přístup do internetového bankovnictví, neoprávněně zadal platby, o kterých poškozený zpočátku nevěděl, až následně mu to potvrdili na pobočce jeho banky.

V souvislosti nejen s tímto případem policisté nabádají k tomu, aby lidé byli opatrní během podobných telefonátů. „Pokud vás někdo kontaktuje s tvrzením, že jste se dopustil přestupku, ověřte si tuto informaci u dané instituce, nejlépe osobně. Nikdy neposkytujte osobní ani bankovní údaje přes telefon,“ říká Lébrová a dodává, že lidé nemají klikat na SMS s odkazem na úhradu domnělé pokuty.

Pozor na instalace aplikací 

Lidé by si podle policie nikdy neměli instalovat aplikace z pochybných webových stránek. „Aplikace jako Smart klíč instalujte pouze z oficiálních obchodů,“ radí policejní mluvčí.

Je také vhodné si pravidelně kontrolovat bankovní výpisy. Lébrová doporučuje sledovat pohyby na účtu. „A v případě jakýchkoli podezřelých transakcí okamžitě kontaktujte svou banku,“ dodává Michaela Lébrová.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky hovor, podvod, přestupek, pokuta, policie, bankovnictví, účet, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci volají lidem s tím, že spáchali přestupek. Důvěřivý muž tak přišel o 700 tisíc korun  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.