Počasí dnes30 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Peterková čelí žalobě za výroky o mobilizaci. Viní ji ze šíření poplašné zprávy

Státní zástupce podal obžalobu na bývalou novinářku Janu Peterkovou kvůli výroku, že po nástupu prezidenta Petra Pavla na Pražský hrad bude vyhlášen válečný stav a mobilizace. Viní ji ze šíření poplašné zprávy. Řekla to žalobkyně Hana Vrbová. Případem se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 5.

Bývalá reportérka podle ČT loni zveřejnila na sociální síti video, ve kterém řekla, že pokud se Pavel ujme prezidentské funkce, bude vyhlášen válečný stav a mobilizace. Peterková obvinění odmítla s tím, že o mobilizaci mluvili náčelník generálního štábu Karel Řehka i prezidentští kandidáti, uvedla ČT.

Peterkové soud loni v květnu pravomocně potvrdil dvouletou podmínku s tříletou zkušební dobou za výroky v době koronavirové pandemie. Ve videích tehdy mluvila o úmrtích po očkování proti covidu-19 nebo o tom, že Česko obsadí vojska NATO. Peterková se kvůli verdiktu obrátila na Nejvyšší soud, který její dovolání letos na jaře odmítl.

Obvodní soud pro Prahu 8 dnes pokračoval v projednávání případu Patrika Tušla, který je obviněn z obtěžování šéfa Lékařské komory Milana Kubka. Do budovy soudy dorazily i desítky jeho podporovatelů včetně Jany Peterkové a Pavla Zítka. Ti stojí před...

Květnové jednání u Městského soudu v Praze narušili příznivci Peterkové, například vysadili dveře do jednací síně. Odvolací senát nakonec musel rozhodovat s vyloučením veřejnosti.

Státní zástupce letos v lednu poslal kvůli incidentu k soudu sedm lidí. Obžaloval je z výtržnictví, násilí proti orgánu veřejné moci či pohrdání soudem. Tři z nich pravomocně dostali několikaměsíční podmíněné tresty. Dva obžalovaní podali proti trestnímu příkazu odpor, v jejich případě se tak bude konat hlavní líčení. Zbylým dvěma obžalovaným se podle posledních informací nepodařilo trestní příkaz doručit.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky kriminalita, Pavel, Peterková, obžaloba, mobilizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Peterková čelí žalobě za výroky o mobilizaci. Viní ji ze šíření poplašné zprávy  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.