Počasí dnes29 °C, zítra27 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Policie skončila s vyšetřováním střelby na Filozofické fakultě. Případ byl odložen

Policie skončila prověřování prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Případ odložila, uvedlo Městské státní zastupitelství v Praze. K závěrům se policisté vyjádří zřejmě příští týden - poté, co usnesení o odložení věci doručí všem poškozeným. Muž, kterého kriminalisté spojují také s vraždami v Klánovickém lese a Hostouni, spáchal po střelbě na studenty a pedagogy sebevraždu.

„Dnešního dne zahájil policejní orgán doručování usnesení o odložení věci dotčeným osobám," napsalo státní zastupitelství v pátek. „Neboť předpokládáme, že doručování usnesení o odložení věci by mělo být ukončeno začátkem příštího týdne, lze oficiální vyjádření očekávat též v průběhu příštího týdne," pokračovalo.

Po dobu prověřování věci si zastupitelství vyhradilo poskytování informací. Toto omezení nyní zrušilo, takže k případu se bude moci vyjádřit přímo policie. Základní lhůta pro uzavření případu, která je půlroční, by uplynula 20. června.

„Věříme, že je naprosto pochopitelné, že o závěrech prověřování chceme nejprve informovat všechny poškozené a až následně veřejnost. O stejnou míru empatie žádáme i všechna média, a to především z úcty ke všem, kterých se tato tragédie dotkla," napsali k tomu dnes na síti X policisté.

Při střelbě v budově fakulty v centru Prahy přišlo loni 21. prosince o život 14 lidí. Dalších 25 lidí bylo zraněno, někteří vážně. Podle policie střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty z obce Hostouň na Kladensku, kde byl také nalezen jeho mrtvý otec. Policie mladíka na základě balistické expertizy spojila rovněž s případem vraždy muže a dvouměsíčního dítěte v Klánovickém lese na okraji Prahy.

Tuto středu policie informovala o tom, že poškození již mohou nahlížet do zkompletovaného trestního spisu. Případ se před zahájením trestního stíhání odkládá usnesením mimo jiné tehdy, pokud je stíhání nepřípustné. Jedním z důvodů nepřípustnosti je pak to, že daný člověk zemřel.

Střelbou na fakultě se vedle policistů zabývala i Generální inspekce bezpečnostních sborů, která minulý týden zveřejnila závěr, podle nějž policie nemohla tragédii zabránit, dělala maximum možného, pracovala efektivně a rozhodovala se logicky. Ředitel inspekce Vít Hendrych ale řekl, že existuje prostor pro poučení a zefektivnění policejních činností do budoucna. Zmínil komunikaci, technologické dovednosti, výstroj a výzbroj.

Střelba na fakultě je nejtragičtější obdobnou událostí v historii České republiky. Podle policejní zprávy o poskytnuté psychosociální pomoci významně psychicky zasáhla na 9000 lidí. Tragédie znejistěla další vysoké školy či obyvatele Klánovic, kde policie prováděla rozsáhlé pátrání.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky kriminalita, školy, střelba, policie, vyšetřování, Filozofická fakulta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie skončila s vyšetřováním střelby na Filozofické fakultě. Případ byl odložen  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.