Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Fanoušci už kvůli falešným vstupenkám na hokejovém mistrovství přišli o dva miliony. Policie obvinila tři podvodníky

, aktualizováno 23. května 2024, 13:41

Pražští policisté zatím při hokejovém mistrovství světa odhalili 600 falešných či mnohonásobně prodaných vstupenek se škodou dva miliony korun. Z podvodu doposud obvinili tři lidi, dva z nich na falšování vstupenek spolupracovali. Na tiskové konferenci to dnes uvedli šéf pražské policie Petr Matějček a vedoucí pražského oddělení kybernetické kriminality Václav Písecký.

Hokejový šampionát v Česku začal v pátek 10. května, tuto neděli ho zakončí zápasy o medaile. Matějček upozornil, že právě u blížících se nejatraktivnějších zápasů lze očekávat velké množství podvodných vstupenek. „Už zápas s Kanadou ukázal, že lidé kupují vstupenky z velmi pochybných zdrojů," řekl Matějček. Nákup přes inzertní a jiná elektronická média je podle něj velkým rizikem.

Oběťmi podvodů se v hlavním městě stali zejména Češi, podvedených fanoušků ze zahraničí bylo jen malé množství. Nejvíce falešných vstupenek policisté zachytili při zápase českého výběru s Kanadou, a to 250. Nejvyšší škodu u jednotlivce zatím evidují u muže, který za nepravé vstupenky zaplatil 52 tisíc korun.

Všichni tři obvinění z podvodů jsou stíháni na svobodě. V základě sazby jim za podvod hrozí až dva roky vězení, sazba se ale může zvýšit podle konečné výše způsobené škody.

Dva z obviněných pocházejí z Prahy. Muži ve věku 31 a 30 let se podle policie při výslechu přiznali k tomu, že na základě jedné originální vstupenky vytvořili falzifikáty, které poté nabízeli na inzertních portálech a osobně je předávali zájemcům v Praze, Středočeském kraji a Plzni. Falešné lístky prodávali za tři až čtyři tisíce korun, celkem si vydělali 300 tisíc až 400 tisíc korun. Část peněz stihli kriminalisté zajistit.

Třetím obviněným je třicetiletý Jihočech, který podle policistů provádí podvody s falešnými vstupenkami na sportovní a kulturní akce již několik let. Podvedení lidé pocházejí z celé země, kriminalisté tak budou stíhání postupně rozšiřovat o další skutky.

„Jednalo se například o mezinárodní fotbalová utkání, biatlonové závody, koncerty Evy Farné, Andrea Bocelliho, skupiny Rammstein a mnoha dalších. Muž po dobu několika let vstupenky sám vytvářel, inzeroval a prodával. Peníze si nechával zasílat na vlastní účet a využíval i účty dalších osob," popsala v tiskové zprávě policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Už před týdnem policisté informovali o vypátrání dalšího padělatele z Pelhřimovska. Čtyřiadvacetiletý muž podle nich prodal falešné vstupenky nejméně za 600 tisíc korun.

Platnost vstupenky předem nelze nijak ověřit. Problém řady lístků je v tom, že jsou sice pravé, ale prodané více lidem. Na neplatnou vstupenku upozorní turniket při vstupu na stadion, pořadatelé následně jejího držitele odkážou k reklamacím. Tam obsluha vytiskne ze systému potvrzení pro policii, ze kterého se podvedený člověk dozví, zda byla jeho vstupenka falešná, nebo opakovaně prodaná a již použitá.

Před pražskou O2 arenou parkuje speciální vůz, v němž se neplatnými vstupenkami zabývají policejní odborníci na kyberkriminalitu. Podobné opatření funguje také u ostravské Ostravar Arény. Podvedení lidé tak mohou přímo na místě podat trestní oznámení. Důležité je nahlásit podvod co nejdříve, později se šance na dopadení pachatelů snižuje. Policejní experti na kyberkriminalitu dnes uvedli, že některé padělky byly rozeznatelné pouhým okem - padělatel použil jiný font, anebo například byla na lístku určeném pro Prahu zobrazená Ostrava. Falzifikáty tří obviněných byly podle policistů sofistikovanější.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky hokej, policie, mistrovství světa, vstupenky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fanoušci už kvůli falešným vstupenkám na hokejovém mistrovství přišli o dva miliony. Policie obvinila tři podvodníky  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.