Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dva policisté zasáhli proti pacientovi v bohnické nemocnici, spoutaný se udusil. Oba teď za to stojí před soudem

Dva pražští policisté čelí obžalobě z usmrcení z nedbalosti kvůli zákroku proti pacientovi v Psychiatrické nemocnici Bohnice z loňského února. Podle státního zástupce proti muži použili donucovací prostředky a také elektrický paralyzér, po zneškodnění ale nezkontrolovali pacientův zdravotní stav.

Událost, o které dnes informoval web Aktuálně.cz, se stala loni 7. února večer. Policisté podle obžaloby vyjížděli do nemocnice, aby pomohli zdravotnickému personálu s agresivním pacientem, který ohrožoval ostatní. Policisté muže pomocí hmatů a chvatů dostali na zem, při zákroku také podle obžaloby použili paralyzér. Když nad mužem získali kontrolu, použili proti němu dvoje pouta. Jeden z policistů pak vstal a nahlásil nadřízenému použití donucovacích prostředků, druhý mezitím muži klečel kolenem na zádech, aby se nemohl hýbat.

Obžaloba tvrdí, že pacient do té doby hlasitě sténal a chroptěl, situace se ale náhle změnila a pacient se přestal projevovat i jakkoli hýbat. Ani jeden z policistů ale na změnu chování muže podle žalobce nijak nereagoval. Muž se udusil.

Podle státního zástupce měli policisté ve chvíli, kdy muž přestal představovat riziko, uvést pacienta do takové polohy, aby bylo možné sledovat jeho zdravotní stav.

Obezřetný přístup žalobce od policistů podle Aktuálně.cz očekával i proto, že byl muž obézní a vzhledem ke svému chování mohl být pod vlivem omamných látek. Policisté také podle obžaloby sloužili u jednotky s „vysokou četností zákroků spojených s použitím donucovacích prostředků", doplnil web.

Policistům hrozí za usmrcení z nedbalosti maximálně šestileté vězení. Podle serveru jsou i nadále ve službě. „Služební funkcionář se po zvážení všech skutečností a okolností rozhodl policisty ponechat ve výkonu služby. Ve věci nejde o podezření ze spáchání úmyslného trestného činu," řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Podle Psychiatrické nemocnice Bohnice šlo o výjimečný případ, nemá informace o tom, že by byl podobný incident v posledních letech zaznamenán.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky smrt, soud, policie, nemocnice, Praha, pacient, zásah

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva policisté zasáhli proti pacientovi v bohnické nemocnici, spoutaný se udusil. Oba teď za to stojí před soudem  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.