Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V kauze sportovních dotací poslal soud do vazby šéfa českého tenisu Kaderku

, aktualizováno 29. února 2024, 19:37

Soud poslal kvůli kauze tenisových dotací do vazby prezidenta Českého tenisového svazu Iva Kaderku, a to kvůli možnému ovlivňování svědků. Novinářům to na místě řekl státní zástupce Ondřej Trčka. Obviněný podle něj vinu popřel a proti vazbě si podal stížnost. Policie Kaderku viní z dotačního podvodu a ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, za což mu hrozí až desetileté vězení

Kromě Kaderky poslal dnes soud do vazby i jeho blízkého spolupracovníka Vojtěcha Flégla, který trestnou činnost rovněž odmítá. „Podal jsem návrhy na vazbu u dvou obviněných, vždy z důvodů vazby koluzní - že tam hrozilo a stále hrozí nebezpečí ohrožování výslechů dosud nevyslechnutých svědků a spoluobviněných," popsal Trčka.

„Soud oběma návrhům vyhověl. Posoudil tu základní důvodnost trestního stíhání, kterou shledal, a shledal i důvodnou obavu, že by mohlo docházet právě k tomu ovlivňování svědků a maření vyšetřování," pokračoval dozorový státní zástupce.

Kaderkovo neveřejné vazební zasedání trvalo dvě a půl hodiny, Flégl byl předtím v jednací síni podstatně kratší dobu. Trčka se nechtěl vyjádřit k tomu, zda obvinění nabízeli za vazbu nějakou záruku, například kauci nebo slib řádného života. „Obecně platí, že to u koluzního důvodu vazby nelze," podotkl.

„Klient si podal stížnost proti rozhodnutí, kterým byl vzat do vazby," řekl Kaderkův advokát Tomáš Gřivna. „Stížnost proti obvinění jsme ještě nepodávali," doplnil. Potvrdil, že jeho klient popírá vinu. Blíže věc komentovat nechtěl.

Český tenisový svaz poslal desítky milionů korun Fléglovu spolku Orel jednota Praha-Balkán. Podle vyšetřovatelů ale část peněz určená na pořádání turnajů skončila na účtech firem Flégla a jeho příbuzných. Kvůli zneužívání státních sportovních dotací policie v úterý obvinila pět lidí z tenisového prostředí a stejný počet firem.

Podle informací, které jako první přinesl Radiožurnál, vyplatil tenisový svaz ze státní dotace desítky milionů korun spolku Orel Jednota Praha - Balkán, který vede Flégl. Jen za rok 2021 šlo podle Radiožurnálu o více než 40 milionů korun, což byla takřka třetina celkové dotace, kterou svaz obdržel na podporu svého sportu v Česku. Část peněz určená na pořádání turnajů přitom údajně skončila na účtech Fléglových firem nebo firem jeho rodinných příslušníků.

Ze zveřejněné právní kvalifikace vyplývá, že obvinění se podle policie dopustili dotačního podvodu se škodou velkého rozsahu, a to tak, že použili prostředky z dotace na jiný než určený účel. Při zadání veřejné zakázky pak zajistili některému ze zájemců přednost nebo výhodnější podmínky, a to například jako členové hodnotící komise.

Trčka upozornil, že právní kvalifikace není u všech obviněných stejná. To by mohlo například znamenat, že některé policie viní jen z jednoho ze zmíněných trestných činů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redakce Pražské Drbny

Štítky Český tenisový svaz, vazba, státní zástupce, dotace, obvinění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kauze sportovních dotací poslal soud do vazby šéfa českého tenisu Kaderku  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.