Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Tři muži pašovali do Evropy kokain v banánech. Obchody domlouvali v centru Prahy

Kriminalisté Národní protidrogové centrály dopadli trojici mužů, kteří organizovali pašování kokainu z Jižní Ameriky do Evropy v zásilkách banánů. Jeden z nich pomáhal tím, že měl na starost logistiku u obchodního řetězce, další skupině poskytl zázemí ve svých obchodech s oblečením v centru Prahy.

Cizinec a dva Češi podle kriminalistů na kontinent nechali dovézt stovky kil kokainu a to z Jižní Ameriky přes Hamburk. Z Německa pak zásilky pokračovaly v kamionech. Drogu schovávali v krabicích s banány, s tím pomáhal jeden z obviněných. Pracoval totiž u nadnárodního obchodního a měl velký vliv na logistiku ve firmě.

„Vzhledem k náplni práce na své pozici dokázal ovlivnit výběr přepravní společnosti pro oficiální dovoz banánů a zásilky měl pod kontrolou,“ uvedla na policejním webu mluvčí Národní protidrogové centrály Lucie Šmoldasová.

Další zadržený zprostředkoval kontakty a nechal skupinu fungovat ve svých dvou obchodech s luxusním oblečením v centru Prahy. Tam podle Šmoldasové pašeráci domlouvali podrobnosti.

Hlavní postavou byl ale cizinec, který v Praze dlouhodobě žije a drogovou trestnou činností už má zkušenosti. „Právě on pravděpodobně zprostředkoval propojení s dalšími dvěma cizinci, kteří měli kontakty přímo v Jižní Americe a také v přístavu v Hamburku. Starší z nich není pro policii neznámou osobou, v minulosti byl pro drogovou trestnou činnost opakovaně odsouzen,“ doplnila Šmoldasová. Toho zadrželi v Albánii a řeší se jeho vydání do Německa. Další cizinec, jeho švagr, byl zadržen v Albánii.

„Aktuálně je ve vazbě v Německu, kde je trestně stíhán pro dovoz omamných látek v množství nad 10 tun. Policisté Národní protidrogové centrály mají důvodné podezření, že pro organizovanou skupinu obviněnou v České republice zajišťoval komunikaci, obchodování a přepravu omamných látek z Jižní Ameriky do Hamburku,“ sdělila Šmoldasová.

Při realizaci policisté také zajistili nelegálně držený revolver a dva Mercedesy, každý v hodnotě 3,5 milionu.

Třem mužům zadrženým v Praze hrozí v případě odsouzení až 18 let ve vězení.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR, Pixabay

Štítky Národní protidrogová centrála, kokain, banány, pašování, policie, Praha

VIDEO: Tři muži pašovali do Evropy kokain v banánech. Obchody domlouvali v centru Prahy  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.