Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Cizinci podvodnými zprávami lákali z lidí platební karty, nakoupili pak vánoční dárky za milion

Pražští policisté dopadli čtveřici cizinců, kteří pomocí sms zpráv tahali z lidí údaje o jejich platebních kartách. Vytvořili pak virtuální kopie a nakupovali s nimi dárky, které vezli domů na Vánoce. Utratili tak skoro milion za elektroniku, šperky a parfémy. Za toto počínání jim hrozí až osm let ve vězení.

Podvodníci využili předvánočního shonu a nicneutšícím lidem posílali na mobil zprávy o neúspěšném doručení zásilky. K ní byl připojen i odkaz, který je zavedl na internetové stránky, které se tvářily jako oficiální web jedné z nejznámějších mezinárodní přepravních společností. Tam měli do formuláře zadat osobní identifikační údaje a údaje ke své platební kartě. 

Poškození tak učinili v domnění, že veškeré tyto informace jsou nutné k vyzvednutí zásilky. Zadržení si však na základě odeslaných údajů k platební kartě vytvořili její virtuální kopii, se kterou platili na internetu v obchodech či vybírali peníze z bankomatů,“ popsala na policejním webu mluvčí Eva Kropáčová.

Ve velkém nakupovali v Praze i na dalších místech, vybírali si šperky, parfémy, elektroniku, tabákové výrobky či luxusní oblečení. Celkem utratili skoro milion korun. Mohlo to být ještě víc, v některých případech byla ale naštěstí platba zamítnuta.

„Kriminalisté z 8. oddělení odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie hlavního města třiadvacetiletého, jednatřicetiletého, šestatřicetiletého, čtyřiatřicetiletého muže zadrželi ve spolupráci s kolegy z dálničního oddělení přímo na dálnici D1. V kufru měli zabalené věci, které si pořídili z karet českých občanů a měli namířeno s nadílkou zpět za svými rodinami,“ sdělila Kropáčová.

Všechny muže zadrželi a převezli na služebnu. Za neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací zvláštní třídy, jim hrozí až osmiletý trest. 

„Kriminalisté jsou v současné chvíli na stopě dalším několika skupinám, které se stejným způsobem dopouštějí obdobného protiprávního jednání. Z tohoto důvodu varujeme všechny občany, aby byli velmi obezřetní a nestali se obětí těchto podvodníků,“ dodala Kropáčová. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, podvod, cizinci, platební karty, Praha, kriminalisté

VIDEO: Cizinci podvodnými zprávami lákali z lidí platební karty, nakoupili pak vánoční dárky za milion  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.