Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Policisté v Praze na silvestra uložili několik pokut za pyrotechniku, hasiči zasahovali u šesti požárů

, aktualizováno 31. prosince 2023, 23:06

Policisté v Praze s nástupem silvestrovské noci uložili zatím několik pokut za použití zábavní pyrotechniky v centru města. Hasiči vyjížděli k šesti požárům, které s pyrotechnikou souvisely. Záchranáři zasahovali ve stanici metra Křižíkova, kde do kolejiště spadl muž a utrpěl mnohočetná poranění. Ve Stodůlkách zemřel muž po pádu z vyššího patra domu.

„Policisté s příchodem silvestrovské noci již řešili několik přestupků kvůli použití pyrotechniky v centru města. Všem přestupcům uložili pokuty a nadále budou další takové jednání aktivně řešit," napsala policie krátce po půl sedmé. Celkem uložili asi deset pokut, přestupků se většinou dopustili cizinci, kteří o nařízení nevěděli.

Zároveň poděkovala lidem, kteří zákaz používání volně prodejné pyrotechniky v historické části města, parcích, na náplavkách, kolem nemocnic, domovů seniorů a zařízení pečujících o zvířata dodržují.

Za porušení zákazu hrozí pokuta až 10 tisíc korun nebo ve správním řízení až sto tisíc. Při loňských silvestrovských oslavách někteří lidé o pravidlech pro pyrotechniku ještě nevěděli a policie porušení zákazu někdy řešila jen domluvou.

V ulicích hlídkují i policisté s dlouhými zbraněmi.

V průběhu večera zatím policisté zasahovali jen u dvou menších fyzických potyček v okolí Václavského náměstí.

V centru Prahy jsou během silvestrovských oslav připraveni i záchranáři. Stanoviště mají na Václavském i Staroměstském náměstí, přistaven je i kamionový modul Golem, několik sanitek i čtyřkolka. Pár hodin přes začátkem večírků v ulicích si přejí...

Na Staroměstském a Václavském náměstí jsou stejně jako záchranáři připraveni i hasiči. „Ostatní jsou připraveni na stanicích. Na operačním středisku slouží kolegové v plném počtu. Na svých zbrojnicích je také 10 dobrovolných jednote," informoval mluvčí hasičů Martin Kavka na platformě X.

Do jedenácté večer zasahovali u šesti požárů, které způsobila pyrotechnika. „Jeden požár způsobil škodu na dveřích zahradního domku," doplnil Kavka.

Záchranáři před jedenáctou večer pomáhali asi třicetiletému muži, která spadl do kolejiště metra ve stanici Křižíkova. „Záchranáři spolu s lékařkou muže ošetřili, uvedli do umělého spánku, zajistili dýchací cesty, podali léky a tekutiny a poté transportovali do traumacentra," uvedla mluvčí záchranářů Jana Poštová.

Ve Stodůlkách podle policejní mluvčí Evy Kropáčové muž nepřežil pád z vyššího patra panelového domu. „Kriminalisté předběžně vyloučili cizí zavinění," dodala Kropáčová.

Centrum města zaplňují turisté

Na pódiu na Staroměstském náměstí začal program poprockovou kapelou So Fine, kterou vede britský zpěvák Ged Maloney. V repertoáru má hity anglo-americké hudby i vlastní autorské skladby. Se So Fine se střídá Dj Danda, vlastním jménem Daniel Kraus. Program ukončí přivítání roku 2024.

Větší klid je zatím na Václavském náměstí a v přilehlých slavnostně vyzdobených pasážích a okolních ulicích. Plné jsou restaurace, ve kterých lidé večeřeli a očekávali půlnoční oslavy. „Všechny rezervace jsme měli plné již několik dní dopředu. Zákazníky jsou většinou cizinci," řekl obsluhující v jedné z restaurací poblíž Staroměstského náměstí.

O atmosféru v centru města se staralo také několik pouličních muzikantů. Stovky turistů každou celou hodinu čekaly pod orlojem, až se ozve zvonek a začne defilé apoštolů. Desítky lidí si prohlížely také pietní místa spojená s tragédií z minulého týdne. Budova FF UK, kde při střelbě útočníka přišlo o život 14 lidí, je ze několika stran obložená svíčkami. Většina lidí se u ní na chvíli zastavila nebo si prohlížela a fotila květiny a nápisy, svíčky zapalují spíš jen výjimečně. Podobně je zaplněné svíčkami prostranství před rektorátem univerzity na Ovocném trhu. Také tam lidé většinou tiše postávali.

Bezpečnost v centru hlídají stovky policistů

Kropáčová odpoledne uvedla, že na bezpečnostních opatřeních ve městě se podílí několik stovek policistů, obdobné množství jako v jiných letech.

Pro dopravu se ve večerních hodinách uzavřelo Václavské náměstí, policie provoz částečně omezí u Staroměstského náměstí a na Smetanově nábřeží, oznámila na síti X. „Z důvodu dopravních omezení bychom chtěli požádat občany, aby pro přesun do centra města použili výhradně městskou hromadnou dopravu! Provoz metra je v dnešní noc prodloužen až do 02:30," dodala Kropáčová. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky zábava, kriminalita, Silvestr, Praha, policie, pokuty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Policisté v Praze na silvestra uložili několik pokut za pyrotechniku, hasiči zasahovali u šesti požárů  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.