Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Podvodníci se vydávali za úředníky České národní banky. Připravili ženu o tři sta tisíc

Podvodník vydávající se za pracovníka bezpečnostního oddělení České národní banky jménem Jiří Gregor kontaktoval ženu a nalhal jí, že má napadený účet. Muž přiměl svou oběť, aby si nainstalovala speciální aplikaci do telefonu. Díky ní si podvodník usnadnil další cestu k penězům ženy. Aplikace mu totiž umožnila vzdálený přístup do jejího internetového bankovnictví. Žena i nadále jednala podle instrukcí podvodníka.

Žena převedla ze svého spořícího účtu na účet jiné banky 120 tisíc korun. Když už limit nedovolil poslat žádné další peníze z běžného účtu, chopil se ženy jiný podvodník, který se vydával za supervizora ČNB, který měl řešit „další ohrožené finanční prostředky“. Muž se představil jako pan Holub a instruoval ženu k dalším krokům.

Podvodník ženě sdělil, aby vybrala veškeré finanční prostředky i ze svého běžného účtu, vložila je do obálky a osobně je předala muži, který se vydával za kurýra ČNB. Ten je měl podle legendy doručit agentovi z České národní banky.

Žena tedy jela z práce v jedné z obcí ve Středočeském kraji do obchodního centra Černý Most, kde ze svého běžného účtu vybrala všechny peníze, vložila je do obálky a předala muži, který se vydával za kurýra ČNB a který na ni v obchodním centru čekal. Žena při tom byla stále ve spojení s podvodníkem, který se vydával za pana Holuba.

„S ním ještě hovořila krátce po předání peněz a pak telefonický hovor, který trval od devíti hodin ráno do zhruba dvanácté polední, ukončil. Na zpětné volání zvedla telefon cizí osoba,“ uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Žena tímto způsobem přišla o téměř 300 tisíc korun.

„Policisté ze skupiny kybernetické kriminality, kteří se tímto případem poškozené ženy na základě jejího oznámení zabývají, by v souvislosti s prověřováním tohoto případu, v němž zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, rádi hovořili s mladým mužem, který coby kurýr ČNB, převzal „do bezpečí“ peníze podvedené ženy. Jeho podobu zachytily bezpečnostní kamery. V případě, že mladého muže někdo pozná, ať kontaktuje policisty prostřednictvím linky 158,“ uvedla mluvčí.

Policie radí žádným podobným telefonátům nedůvěřovat a odmítnout je, případě se zkontaktovat se svou domovskou bankou a ověřit si informace. „Žádná banka, ani bankovní úředník, poradce či další pracovníci banky ale rozhodně nežádají nainstalování aplikace ke vzdálenému přístupu do internetového bankovnictví svých klientů a nenabádají je k výběru či převodu peněz na jiné účty, či jejich fyzické předání dalším osobám,“ uzavřela mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto PČR

Štítky podvod, finance, ČNB, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

A já už myslel, že konečně odhalili jednoho z podvodníků, kteří tuto zemi okradli o biliony korun za posledních 34 let...

Neděle, 10. prosince 2023, 10:54Odpovědět

Podvodníci se vydávali za úředníky České národní banky. Připravili ženu o tři sta tisíc  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.