Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Policie obvinila osm lidí kvůli incidentu na soudu s Peterkovou, je mezi nimi i Zítko

, aktualizováno 23. října 2023, 14:19

Policie obvinila osm lidí z výtržnictví kvůli incidentu na pražském městském soudu z konce května, kde podporovatelé bývalé novinářky Jany Peterkové souzené kvůli šíření poplašné zprávy vysadili dveře do jednací síně.

Pět stíhaných dále policie viní z násilí proti orgánu veřejné moci, jeden z nich je navíc obviněný i z pohrdání soudem. Jedním z obviněných je podle České televize Pavel Zítko.

Podporovatelé bývalé novinářky Jany Peterkové dnes na pražském městském soudu zaútočili na justiční stráž a vylomili dveře do jednací síně. Na odvolací jednání v kauze, ve které je žena viněna ze šíření poplašné zprávy, jich dorazily desítky....

Na jednání soudu 30. května přišlo několik desítek příznivců Peterkové. Ve snaze dostat se do jednací síně napadli lidé justiční stráž a vysadili dveře. Na chodbě dav skandoval hesla o gestapu a fašistickém státě. Přivolaná policie na místě zadržela dva muže. Peterkové pak soud s vyloučením veřejnosti uložil za šíření poplašné zprávy v době koronavirové pandemie dvouletý podmíněný trest s tříletou zkušební dobou. Žena proti rozsudku podala dovolání k Nejvyššímu soudu.

Za výtržnictví hrozí obviněným až dva roky vězení, jednomu z obviněných mohou soudy uložit až tříletý trest, uvedla Česká televize. Násilí proti orgánu veřejné moci mohou soudy potrestat maximálně pěti lety, za pohrdání soudem hrozí dva roky vězení.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) po incidentu vyhodnotil zásah policie a justiční stráže jako profesionální. Situace podle něj není taková, že by byly potřeba změny zákonů.

Zítka zadržela na dálnici policie, kvůli podezření ze zpronevěry ho odvezli do Prahy

Postavu české dezinformační scény Pavla Zítka dnes na dálnici D7 za použití donucovacích prostředků zadrželi policisté. Pražské státní zastupitelství na něj totiž vydalo souhlas se zadržením, je podezřelý ze zpronevěry. Později byl Zítko propuštěn.

Zítka policie před dvěma týdny zadržela kvůli podezření ze zpronevěry, v případu dosud nebyl nikdo obviněn. V minulosti na sebe muž upozornil například také u Obvodního soudu pro Prahu 8, kdy hlasitými projevy a skandováním spolu s dalšími lidmi vyjadřoval podporu Patriku Tušlovi obžalovanému z pronásledování šéfa České lékařské komory Milana Kubka a Tomáši Čermákovi se Zdeňkem Masárem, kteří čelí stíhání kvůli výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky soud, obvinění, Peterková, Zítko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie obvinila osm lidí kvůli incidentu na soudu s Peterkovou, je mezi nimi i Zítko  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.