Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Nejvyšší soud potvrdil podmínku pro Uzbeka za pobodání dvou Ukrajinců v Praze

Nejvyšší soud potvrdil rozsudek nad Uzbekem Allajarem Babirovem, jenž za pobodání dvou Ukrajinců v centru Prahy dostal podmíněný trest, konkrétně 18 měsíců s odkladem na tři roky. Pražské soudy dospěly k závěru, že se Babirov dopustil ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky, reagoval totiž na předchozí napadání. Na Nejvyšší soud se obracel nejvyšší státní zástupce Igor Stříž, prosazoval jinou právní kvalifikaci, pobodání prvního muže bylo podle něj pokusem o zabití. S dovoláním ale neuspěl.

„Jednání obviněného bylo neseno po celou dobu konfliktu stejným úmyslem, a to vymanit se z útoků dané skupiny útočících osob," stojí v usnesení Nejvyššího soudu, který rozhodl v květnu bez veřejného jednání. Odůvodnění je dostupné až s časovým odstupem, a to s ohledem na doručování účastníkům řízení.

Stříž v dovolání poukazoval na to, že Babirov zaútočil nožem s deseticentimetrovou čepelí na hrudník jednoho z Ukrajinců. Bodal tedy do části těla, o které je podle dovolání „notoricky známo i osobám bez jakéhokoli anatomického a lékařského vzdělání, že jsou v ní uloženy životně důležité orgány". „Objektivně zjištěné okolnosti útoku tedy jednoznačně svědčí o tom, že obviněný musel být přinejmenším srozuměn se skutečností, že možným následkem jeho jednání může být smrt poškozeného," stálo v dovolání.

Incident se stal večer 15. května 2021 na Palackého náměstí. V přilehlých Zítkových sadech popíjely alkohol skupinky mladých Ukrajinců a podnapilý Babirov se mezi ně vydal. Podle obžaloby proto, aby jim vynadal za hlasitě puštěnou hudbu. Podle vlastní verze proto, že viděl rvačku a zajímal se o zdravotní stav napadeného muže.

Uzbek se po několika minutách klidné komunikace vydal k zastávce tramvaje, část Ukrajinců ho ale napadla kopy a údery. O chvíli později se Babirov rozběhl k hloučku Ukrajinců a pobodal jednoho z nich. Přeťal mu krční žílu a probodl plíci. Těžce zraněného cizince zachránila operace. Podle pravomocného verdiktu pražských soudů se Babirov právem obával o svůj život. Když se Ukrajinci pokusili Uzbeka zadržet, poranil lehce nožem na rameni a ruce ještě jednoho z nich.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Nejvyšší soud, podmínka, útok, pobodání, zranění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojtěch Vened

Ježíš, zase Ukrajinci. Před pár dny jeden z nich do krve zbil a znásilnil ženu v Praze- Hostivaři, v Plzni se jiný Ukrajinec pokusil po znásilnění zavraždit patnáctiletou holku. Už je toho moc. Slyšeli jste někdy někdo, že by - třeba - Vietnamec znásilnil a skoro umlátil českou holku ? U Ukrajinců se to předpokládá skoro automaticky.

Pondělí, 14. srpna 2023, 16:50Odpovědět

Libor Burian

Na ,,západě" to mají i s mačetami. Obohacení říkala anděla.

Pondělí, 14. srpna 2023, 18:17Odpovědět

Libor Burian

Takhle rozporuplný výklad události ze kterého vyplynul mírný rozsudek typu kluci se poprali. A soudruh soukmenovec stříž ví víc ? Kde jsou sledovací náramky které by museli nosit, zákaz požívání alkoholu a drog, povinnost zdržovat se doma nebo v práci pokud je nechtějí vypovědět do jejich zemi. Více čtěte o důvodech dnešního marasmu v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články zde na drbně.

Pondělí, 14. srpna 2023, 12:42Odpovědět

Nejvyšší soud potvrdil podmínku pro Uzbeka za pobodání dvou Ukrajinců v Praze  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.