Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Aktivisté promítali film o válečných zločinech na dům rodiny ruského zbrojaře

V pondělí po půl desáté večer pořádala iniciativa Hlas Ukrajiny promítání filmu o válečných zločinech na dům ve Štítného ulici na pražském Žižkově, který vlastní rodina ruského zbrojaře Borise Obnosova. Lidé tak protestují proti tomu, že rodina šéfa ruského zbrojařského holdingu Taktičeskoje raketnoje vooruženije Borise Obnosova vlastní majetky v Praze.

Hlas Ukrajiny promítal na dům rodiny ruského zbrojaře film o válečných zločinech

O tom, že v Praze žije Rostislav Zorikov, zeť ruského zbrojaře Borise Obnosova, a za peníze z ruské agrese na Ukrajině si kupuje nemovitosti a auta, informoval už dřív server Aktuálně.cz. Obnosovův zbrojní holding se sídlem v Moskvě vyrábí rakety, které dopadají na cíle na Ukrajině. Část zisku z výroby těchto raket plyne i do Prahy, a to Obnosovově dceři Olze a jejímu manželovi Rostislavovi Zorikovovi. Na to upozornili novináři z týmu ruského opozičního lídra Alexeje Navalného.

Zorikovova přítomnost v Praze vyšla najevo, když si přišel osobně vyřídit účty s devatenáctiletým studentem, který přišel protestovat před dům, kde sídlí dvě Zorikovovy firmy. Zorikovov tehdy mladíka napadl.

V pondělí večer se před budovou ve Štítného ulici na pražském Žižkově, který vlastní rodina ruského zbrojaře Borise Obnosova, konal další protest. Hlas Ukrajiny na budovu promítal film o válečných zločinech.

„Přítomnost příznivců teroristického režimu nedodává stability a bezpečnosti Česku“

Hned po promítnutí záběrů ruských raket dopadajících na ukrajinské území, promluvila za Hlas Ukrajiny Anastasija Sihnajevská. „Zbrojní holding Taktičeskoje raketnoje vooruženije KTRV, kde je Obnosov generálním ředitelem, se nachází na sankčních seznamech Evropské unie, Spojených států, Kanady, Velké Británie a Ukrajiny, ale sám Obnosov a jeho dcera Oľga Zorikovová a zeť Rostislav Zorikov, který vlastní danou budovu, se nenachází na českém ani unijním personálním sankčním seznamu,“ řekla na večerním setkání spoluzakladatelka česko-ukrajinské iniciativy Hlas Ukrajiny a zástupkyně Ukrajinského centra pro bezpečnost a spolupráci v České republice (USCC) Anastasija Sihnajevská.

„Jako Ukrajinka a válečná uprchlice, která získala ochranu v Česku, jsem velice vděčná České republice, české vládě a českému lidu za veškerou poskytnutou pomoc Ukrajině a Ukrajincům,“ uvedla Sihnajevská, která se označuje za analytičku dezinformací a ruského vlivu na Ukrajině a v Evropě. „Samozřejmě, že přítomnost příznivců teroristického režimu nedodává stability a bezpečnosti Česku, a také potvrzuje možnost obcházení sankcí pro ruské představitele,“ řekla ve svém projevu.

Cílem iniciativy je požádat o rychlejší uplatňování sankcí jako nástroje odporu a nesouhlasu v reakci na ruskou vojenskou ozbrojenou agresi, podle platných zákonů EU a České republiky. „Když Rusové zabíjejí naše děti na Ukrajině, nemůžeme jejich dětem dovolit, aby si užívaly života v Evropě. Případ Borise Obnosova, šéfa ruského zbrojařského holdingu Taktičeskoje raketnoje vooruženije a jeho rodiny Zorikovových, která pobývá v České republice a čerpá prostředky svázané s ruským válečným průmyslem, by se měl stát případem, kde by se v praxi uplatnil a byl vyzkoušen sankční zákon schválený 3. ledna 2023,“ prohlásila Anastasija Sihnajevská a doplnila, že Česká republika by podle ní mohla doplnit seznam EU, což by vyvíjelo tlak na lidi přímo zapojené do agresivní ruské války.

VIDEO: Ruská fašistka se koupala v krvi před ambasádou, připomenula ruský Den vítězství

Před velvyslanectvím Ruska v Praze na náměstí Borise Němcova se dnes v jedenáct hodin sešli lidé, aby připomněli, že Rusko je podle nich fašistický stát. Připomínka připadla na dnešek, protože právě 9. května se v Rusku slaví Den vítězství a...

Iniciativa žádá o zařazení Obnosova na sankční seznam

Podle Sihnajevské se s pomocí firem, které jsou v majetku Rusů v České republice, se do Ruska daří dovážet zboží pro ruský obranný sektor. „Žádáme české úřady, aby zahájily mechanismus fungování sankcí. Především žádáme zahájení jednání v rámcích mezirezortní koordinační skupiny, která by mohla poslat vládě návrh na zařazení na sankční seznam Evropské unie a vnitrostátní sankční seznam České republiky Borise Obnosova,“ uzavřela Sihnajevská svůj projev.

Zařazením Obnosova na sankční seznam už se zabývá ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Společně s ministrem Janem Lipavským (Piráti) prověříme možnost zařazení tohoto člověka na sankční seznam. Česká republika nemá sloužit jako zázemí pro lidi, kteří mají prospěch z Putinovy války proti Ukrajině,“ napsal už dříve na svůj twitterový účet Vít Rakušan.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky protest, Rusko, Ukrajina, Boris Obnosov, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivisté promítali film o válečných zločinech na dům rodiny ruského zbrojaře  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.