Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

VIDEO: Podvodníci vybrali na falešnou charitu čtyřicet milionů, oklamali dvacet tisíc lidí

Pražští kriminalisté odhalili gang podvodníků, kteří vymysleli falešnou nadaci a od důvěřivých lidí vybírali na nemocné a handicapované. Za necelé dva roky si přišli na 39 milionů, které získali od skoro dvaceti tisíc lidí. Mohou za to do vězení až na deset let.

Podvod vymyslela skupina známých

S plánem přišla parta známých v roce 2020, kdy potřebovali rychle vydělat peníze. A nenapadlo je nic lepšího, než okrádat lidi po telefonu. Řekli si, že založí nadaci pro nemocné a handicapované a budou na ně vybírat obvoláváním.

„V úplném začátku oni sami postupně obvolávali lidi ze seznamu, který získal jeden z podvodníků ve svém bývalém zaměstnání. Lidem vždy přeříkali věrohodnou historku, že zastupují nadaci a hledají dárce, kteří by přispěli například na vozík pro hendikepovanou malou holčičku, na rehabilitační pomůcky pro nemocného chlapečka, na vozidlo pro těžce nemocného a další podobné účely,“ popsala na policejním webu mluvčí Eva Kropáčová.

Aby projekt vypadal důvěryhodně, jako dárek slibovali výrobek z chráněné dílny a certifikát o příspěvku nadaci. Dárek poslali v balíku na dobírku na vlastní náklady, lidé za něj zaplatili formou příspěvku. 

Používali metody založené na psychickém nátlaku"

„Peníze, které zaplatili při převzetí balíčku, se pohybovaly od několika stovek korun až k několika tisícům korun. Chráněná dílna byla další pouhým výmyslem a předměty, které jim podvodníci zasílali, nakupovali ve velkoskladech za naprosto směšné částky nebo je vyráběli sami,“ uvedla Kropáčová. Jako dárky posílali třeba vařečky, svíčky nebo malé sošky anděla. 

Jakmile se jim začalo dařit, zachtělo se jim ještě větších obnosů a z malého podvodu udělali velký byznys.

Pronajali si kanceláře, do nich najali zaměstnance a podvodné telefonáty vedli z call centra. Jejich noví zaměstnanci dostávali podíl z každého balíčku. „Jejich výdělek se tedy odvíjel od toho, kolik důvěřivých lidí přesvědčí. S vidinou vysokého výdělku neváhali a mnohdy používali metody založené na psychickém nátlaku a emocionálním vydírání,“ informovala Kropáčová.

Celkem obvinili devět lidí

Počínali si tak skoro dva roky, kdy od téměř dvaceti tisíc lidí vybrali přes třicetdevět milionů korun. Během let měnili název charity. Jmenovala se například Nadační fond snů a nadějí, Nadační fond snů a nových nadějí nebo Nadační fond Happy Days Kids.

„Aby svou trestnou činnost skupina co nejvíce zastřela, malou část z vylákaných finančních prostředků používala na charitativní účely, což pak přes sociální sítě a webové stránky nadace prezentovala veřejnosti,“ zmínila Kropáčová.

Na konci června letošního roku ale policisté během jednoho dne zadrželi všech devět účastníků podvodu a hned s nimi zahájili trestní řízení. Šest mužů ve věku od jednadvaceti let až devětadvaceti let a tři ženy ve věku od devětadvaceti do padesáti let je obviněno z podvodu. „Jelikož se tohoto jednání dopouštěli jako organizovaná skupina a svým jednáním způsobili škodu velkého rozsahu, v případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody v délce až deseti let,“ doplnila Kropáčová.

Policisté kontaktují okradené

Při domovních prohlídkách u nich našli dvě auta v hodnotě tři miliony, přes milion v hotovosti v bezpečnostních schránkách, statisíce na transparentním a netransparentním účtu a další sto tisíc v hotovosti.

Kriminalisté teď stále kontaktují poškozené, znají totožnost všech, kteří si balíček vyzvedli.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, podvod, charita, gang, peníze, vězení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

Tady je vidět že i rádo by slušná charita je podvod,nedávám na žádnou charitu, radši to dám potřebným rovnou.

Pátek, 21. července 2023, 12:44Odpovědět

VIDEO: Podvodníci vybrali na falešnou charitu čtyřicet milionů, oklamali dvacet tisíc lidí  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.