Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Soud s exmanažerem Pražských služeb Kolingerem začne v dubnu

Bývalý obchodní ředitel Pražských služeb (PSAS) Tomáš Kolinger způsobil podle obžaloby mezi lety 2009 a 2013 firmě zabývající se svozem odpadu a čištěním veřejných prostranství škodu přes 63 milionů korun. Údajně na to použil síť společností nazývaných "Impérium", které skrytě ovládal. Pražský městský soud se bude případem někdejšího manažera, kterému za zneužití informace a postavení v obchodním styku hrozí až desetiletý trest vězení, zabývat v druhé polovině dubna.

Obžaloba, kterou má ČTK k dispozici, se týká kromě Kolingera osmi lidí. Mezi obviněnými jsou například insolvenční správkyně Helena Horová či Kateřina Korbelíková, která je podle médií švagrovou bývalého obchodního ředitele Pražských služeb. Obě ženy i většina ostatních zúčastněných čelí stejné trestní sazbě jako Kolinger.

Kolinger údajně ovládal řadu společností, které se zabývaly podobnou činností jako PSAS. Za firmu, jíž z větší části vlastní hlavní město Praha, uzavřel s těmito společnostmi smlouvy o poskytnutí služeb - většinou ohledně nakládání s odpadem, údržby zeleně nebo úklidu. Firmy ale podle obžaloby žádnou práci nevykonaly. Buď ji Pražské služby provedly samy nebo ji levněji provedla jiná společnost. Takto získal muž peníze například pro společnosti Lighthouse Consulting později přejmenovanou na Ekolin, Limeg či Eko-Sunrise.

Ekolin si navíc podle pražského městského státního zastupitelství od PSAS nechal zaplatit za vstupenky, catering a pronájem prostor na koncerty Rammstein, Depeche Mode, Scorpions či Stinga a další akce pořádané v O2 Aréně. Firma kvůli tomu uzavřela rámcovou smlouvu na poskytování služeb se společností T.T.V., od níž vstupenky a další služby objednala a následně cenu pro Pražské služby navýšila.

Horová byla jednatelkou účetní firmy. Podle žalobců "nechala své účetní vyplácet odměnu orgánům ovládaných společností ve výši určené obviněným Kolingerem a vystavovat za ovládané společnosti faktury navýšené o částky předem určené obviněným Kolingerem". Dohlížela údajně na to, aby faktury korespondovaly s uzavřenými smlouvami a byly právně v pořádku. Další obžalovaní převážně stáli v čele firem, které skrytě řídil bývalý obchodní ředitel Pražských služeb.

Nehospodárné nakládání s penězi v PSAS odhalil v roce 2012 hloubkový audit společnosti Deloitte Advisory. Následně Pražské služby ukončily spolupráci s Ekolinem. V březnu 2013 byl Kolinger odvolán na návrh představenstva z funkce. V roce 2014 policie provedla razii v sídle PSAS a Kolingera zatkla.

ado jw

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, soud, správa, služby, odpady, Praha, firmy, Pražské služby, obchodní ředitel, Městský soud v Praze, Rammstein, Depeche Mode, Scorpions, Deloitte Advisory, Městské státní zastupitelství v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud s exmanažerem Pražských služeb Kolingerem začne v dubnu  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.