Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Policie má více spolupracovat s Vietnamem při boji s kriminalitou

Policisté by při odhalování trestných činů mohli snáze spolupracovat s vietnamskými protějšky. Mohli by například vyslýchat podezřelé prostřednictvím videokonferencí. Snazší by měla být i možnost konfiskace podezřelých nástrojů nebo výnosů z trestné činnosti. Rychlejší může být i vyřizování žádostí. Počítá s tím smlouva mezi Českem a Vietnamem o vzájemné právní pomoci ve věcech trestních, kterou zástupci obou stran podepsali letos v dubnu v Hanoji. Vláda v důvodové zprávě uvádí, že Vietnam a USA patří mezi dva mimoevropské státy, mezi nimiž se dlouhodobě uskutečňuje nejvyšší počet případů justiční spolupráce v trestních věcech.

Mezi Českem a Vietnamem platí od roku 2019 smlouva, která umožňuje předávání odsouzených. Můžou tak vykonat trest odnětí svobody ve státě, jehož jsou občany. Od stejného roku platí také smlouva o spolupráci v boji proti trestné činnosti. Tato smlouva má rovněž posílit policejní spolupráci a pomoci v boji proti obchodu s drogami.

Nynější smlouva, kterou dostali poslanci a senátoři k posouzení, má podle vlády nově a šířeji upravit vzájemnou právní pomoc v užším smyslu, tzv. dožádání. „V praktické rovině se uzavření předkládané Smlouvy odrazí především v rozšíření možností vzájemné spolupráce v trestních věcech, např. v možnosti využívání videokonferenčního zařízení za účelem provedení výslechu či v možnosti zajišťování a konfiskací výnosů z trestné činnosti, a ve zjednodušení vzájemné komunikace smluvních stran,“ uvádí vláda. Sjednání smlouvy je v souladu se zahraničními politickými zájmy České republiky, stojí také v důvodové zprávě.

Smlouva má pomoci v boji s drogami

Obě strany se zavazují poskytovat si právní pomoc v trestních věcech. Ústředními orgány na české straně budou podle stadia trestního řízení buď Nejvyšší státní zastupitelství, nebo ministerstvo spravedlnosti. Na vietnamské straně to pak bude Nejvyšší lidová prokuratura. Smlouva mimo jiné stanoví, že pokud jedna ze zemí na základě žádosti druhé strany najde podezřelé nástroje nebo výnosy z trestné činnosti, pak tato dožádaná strana přijme taková opatření, která jí umožňuje zákon, aby takové nástroje nebo výnosy zajistila nebo konfiskovala.

Národní protidrogová centrála již v roce 2014 ve výroční zprávě uvedla, že drogové podsvětí v Česku ovládly zločinecké skupiny z Vietnamu, které se zaměřily na výrobu marihuany a pervitinu. Podle zprávy za rok 2016 však klesl podíl Vietnamců na produkci pervitinu proti předcházejícímu roku z 80 na 40 procent. V roce 2018 policie zjistila, že se velkovýroba pervitinu přesouvá do Polska, Německa nebo Nizozemska a do Česka se částečně dováží.

Bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v roce 2018 jako předseda sněmovního zahraničního výboru označil Vietnam za bezpečnostní riziko prvního řádu a za organizovaný zločin. Vietnamská ambasáda se proti jeho slovům ohradila, české ministerstvo zahraničí pak ujistilo vietnamské diplomaty, že Zaorálkova slova neodrážejí oficiální pozici Česka.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto Jan Luxík

Štítky krimi, policie, vyšetřování, zákon, sněmovna, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie má více spolupracovat s Vietnamem při boji s kriminalitou  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.