Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Policie dopadla lupiče, který s granátem v ruce přepadával směnárny

Padesátiletý muž začal s loupežemi v polovině dubna, kdy si s granátem v ruce vymohl od obsluhy směnárny v Hradci Králové několik set tisíc korun. Prvotní úspěch ho povzbudil a pokusil se ho zopakovat v dalších městech. Vždycky ale odešel s nepořízenou, a policie ho nakonec dopadla přímo při činu. Muži teď hrozí až deset let ve vězení.

Měsíc po prvním přepadení si vybral za cíl směnárnu v Pardubicích. Zaměstnankyně ale spustila alarm, kterého se lekl a utekl pryč. Muž se ale nenechal odradit a o další loupeže se pokusil v Praze. 21. května si nasadil paruku, zakryl si obličej rouškou a kvůli maskování si dokonce sundal sádrovou dlahu z ruky.

V půl jedenácté dopoledne zamířil do směnárny v Havlíčkově ulici v Praze 1, kde vytáhl ruční granát z kapsy a odjistil pojistku. „Dejte mi pětitisícovky, dvoutisícovky a nic nemačkejte, nebo to odpálím,“ řekl obsluze směnárny. Zaměstnankyně se nenechala rozhodit a jedinou větou lupiče natolik znejistila, že se otočil a utekl pryč. Kolem jedenácté hodiny pak přepadl i směnárnu v Seifertově ulici, ani tady se ale peněz nedočkal.

Ani tři neúspěchy lupiče neodradily

Pražští detektivové zajistili dostupné kamerové záznamy a zjistili, že se muž těsně před zamýšlenou loupeží převlékl v nedalekém podloubí. Tak zjistili, jak opravdu vypadá, a nakonec se dopátrali i toho, že muž přebývá v Čáslavi.

Protože se mu v Praze nic nepovedlo, dalo se předpokládat, že zkusí štěstí i v Čáslavi, kde je jen jedna směnárna. Policisté se na ni proto zaměřili a muž se opravdu objevil. Nejprve seděl opodál na lavičce, už s částečným maskováním, a čekal na svou příležitost. Poté odešel do nedalekého podloubí, kde si úplně zamaskoval tvář, a rychle vyrazil ke směnárně.

„Kriminalisté chtěli vyčkat do příjezdu zásahové jednotky, ale vzhledem k okolnostem museli ihned zakročit. Pod hrozbou namířené střelné zbraně podezřelého zadrželi a při následné prohlídce u něj nalezli i ruční granát. Jednalo se o velmi důvěryhodnou repliku, a tak nebylo zapotřebí volat ani pyrotechnika,“ uvedl policejní mluvčí Richard Hrdina. Muž se ke všemu hned přiznal, hrozí mu až deset let ve vězení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR

Štítky policie, krimi, loupež, přepadení, směnárna, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Policie dopadla lupiče, který s granátem v ruce přepadával směnárny  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.