Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Parta vysokoškoláků z Prahy si vydělávala jako falešní vojáci a lékaři. Ženy jim poslaly miliony

Pražští kriminalisté zadrželi skupinu deseti vysokoškoláků, kteří inkasovali peníze, protože se vydávali za vojáky, lékaře nebo těžaře, aby pod smyšlenými legendami lákali peníze z žen. Vysokoškoláci účelovým způsobem zakrývali původ bezhotovostních finančních prostředků, původně pocházejících z podvodné trestné činnosti. Část peněz podvodníci užívali pro vlastní potřebu a část posílali mimo území České republiky.

Kriminalisté případ vyšetřovali téměř půl roku

Pražští kriminalisté odhalili organizovanou trestnou činnost desetičlenné skupiny vysokoškolských studentů z Prahy. Ti na své účty přijímali peníze od podvedených žen „Podvedené si myslely, že vedou konverzaci se skutečným chirurgem na misi OSN v Jemenu, jemuž v dobré víře odeslaly své úspory s vidinou následné schůzky. Pravda to však nebyla, a o své finance přišly. Podezření na možnou trestnou činnost kriminalistům oznámil Finanční analytický úřad, koncem října 2022. Detektivové v průběhu šesti měsíců prováděli analýzy tuzemských, zahraničních bankovních i nebankovních účtů, kdy zjistili, že část finančních prostředků ve výši bezmála půl druhého milionu putovala na účty těmto studentům, kteří finance dále posílali mimo republiku,“ vysvětlil mluvčí policie Jan Rybanský.

Kriminalisté případ téměř půl roku vyšetřovali. V polovině dubna zahájili trestní stíhání deseti spoluobviněných osob, které v rámci rozsáhlé realizace zadrželi. „Deset obviněných je stíháno vazebně pro trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti, kdy v případě odsouzení jim hrozí několikaleté tresty odnětí svobody v rozmezí dvou až osmi let,“ popsal mluvčí.

Jednání podvodníků má jasný systém

Policie upozorňuje, že podvodníci, kteří se vydávají za lékaře na misích nebo vojáky, je velice podobný. „Přes sociální síť neznámý muž kontaktuje obvykle ženu, která veřejně uvádí svůj stav jako rozvedená, či nezadaná a představí se jako americký voják na misi v Afghánistánu, těžař na ropné plošině nebo lékař na misi OSN a další. Mezi obětí a podvodníkem pak probíhá čilá korespondence s jasným cílem vzbudit v ženě zájem. Oběť často podlehne slovům o zamilovanosti a uvěří lživé, ale stále fungující legendě, že aby se oba mohli setkat, musí podvodníkovi zaslat peníze na cestu. On samozřejmě finance má, ale nemůže se k nim z různých důvodů dostat. Tyto lži jsou často doprovázeny zdařilými fiktivními profily na sociálních sítích, za které se podvodníci vydávají,“ vysvětlil Rybanský postup podvodníků.

Jednání podvodníků má jasný systém, který je velmi sofistikovaný. Pachatelé na své oběti vyvíjejí systematický psychologický tlak a i obeť často odešle peníze i přesto, že tuší, že by se mohlo jednat o podvod.

„Poté co došlo k vylákání financí od poškozených žen, popsaná skupina studentů je přímo obdržela na své bankovní účty a svojí činností se snažila zastřít jejich původ a usilovala o to, aby bylo podstatně ztíženo nebo znemožněno zjištění jejich původu,“ uzavřel Rybanský.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PČR

Štítky vysokoškoláci, podvod, peníze, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Šly za sny jako voliči truhláře Gottwalda, kameníka Zápotockého, učitelů, elektrikáře, traktoristůy, redlrakušanovců schovaných za název starostové kterých je tam 6%, prodavačky ze strany neTop ferikalouspletařka bez mandátu voličů, bendovců-falešní studenti falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků herbalajfů, zázračných čajů, dek, hrnců nebo kryplomēn, rychlé zbohatnutí bez hodnoty práce.

Úterý, 30. května 2023, 08:46Odpovědět

Hana N

By mě zajímalo, jestli ty chytré ženy šly po bílým nebo černým mase.

Úterý, 30. května 2023, 06:12Odpovědět

Martin Krocil

špíny, vyházet všechnu náplavu z republiky, teď nemáme ani pro Čechy, natož dělat hotel i pro takový odpad.

Pondělí, 29. května 2023, 16:20Odpovědět

Libor Burian

Z Ukrajiny prchaly tisíce ,,studentů", ti se často živili fingovanými seznamkami. Nigerijští princové zase potřebovali účet na který by si mohli přeposlat ,,své naspořené" peníze a úcet majiteli vysáli. Když takový článeček tak s popisem všech způsobů podvodu, jako prodej kryplomēn, a méně úsměvu u toho, Ivo.

Pondělí, 29. května 2023, 11:46Odpovědět

Parta vysokoškoláků z Prahy si vydělávala jako falešní vojáci a lékaři. Ženy jim poslaly miliony  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.