Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Muž, který vyprovokoval pokus o stržení ukrajinské vlajky z muzea, dostal podmínku

Muži, který v březnu na protivládní demonstraci v Praze vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea, uložil Obvodní soud pro Prahu 1 trestním příkazem čtyřměsíční podmínku se zkušební dobou na dva roky. Dnes to pověděla mluvčí soudu Eva Švíglerová. Obviněný i státní zástupce proti příkazu podali odpor, případ proto podle mluvčí soud projedná v červnu v hlavním líčení.

Soud muže potrestal za podněcování k trestnému činu

Švíglerová doplnila, že soud muže potrestal za podněcování k trestnému činu. Podle dřívějších informací v polovině března před demonstrací na Václavském náměstí nazvané Česko proti bídě i po jejím skončení podněcoval dav k tomu, aby vtrhl do budovy Národního muzea. Média už dříve uvedla, že stíhaným je bývalý disident a politický aktivista Jaroslav Popelka z Uherskohradišťska.

Záběry, jak Popelka 11. března pochoduje s megafonem, natočil reportér Reflexu. Zadokumentováno je tak, jak chodil před začátkem demonstrace po Václavském náměstí a volal: „Navrhuji po skončení tohoto shromáždění odstranit z fasády Národního muzea ukrajinskou vlajku."

Vykřikoval také, že demonstranti budou vládě pro smích, pokud se po shromáždění jen pokojně rozejdou. Do Národního muzea se po demonstraci pokusilo vniknout několik stovek účastníků, z budovy chtěli strhnout ukrajinskou vlajku.

Demonstranti chtěli strhnout ukrajinskou vlajku z Národního muzea

Po skončení protivládní demonstrace na Václavském náměstí v Praze se část účastníků přesunula k budově Národního muzea, kde žádali sundání vyvěšené ukrajinské vlajky. Policie je vyzvala k odchodu a následně 18 z nich pro neuposlechnutí výzvy...

Muž, který přišel na demonstraci označený písmenem Z, je podezřelý z trestného činu

Všech 18 lidí zajištěných po sobotní demonstraci v Praze při pokusu proniknout do Národního muzea je podezřelých z přestupku. Jejich případem se bude zabývat příslušný správní orgán, řekla dnes mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová. Jeden z...

Soud bude v hlavním líčení řešit i případ muže s písmenem Z a oblečení

V souvislosti s březnovou demonstrací je stíhán i další muž, který měl podle policistů na sobě písmeno Z a logo ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Písmeno Z, které se stalo symbolem ruského vpádu na Ukrajinu, měl na batohu a logo ruské soukromé Wagnerovy skupiny, která se bojů na Ukrajině účastní, na rukávu bundy.

Soud mu původně uložil půlroční podmínku a zákaz pobytu na území Prahy na rok, muž ale proti rozhodnutí také podal odpor. I jeho případ tak bude soud řešit v hlavním líčení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter Martin Bartkovský

Štítky Ukrajina, kriminalita, demonstrace, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž, který vyprovokoval pokus o stržení ukrajinské vlajky z muzea, dostal podmínku  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.