Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kontroverzní rapper Leo Beránek jde za mříže. Definitivně vyfasoval šest let natvrdo

Rapper Leo Beránek půjde za napadení několika lidí včetně invalidního muže na šest let do vězení s ostrahou. Rozhodl o tom dnes pražský vrchní soud. Zamítl odvolání amatérského thaiboxera a pravomocně ho odsoudil za těžké ublížení na zdraví, vyhrožování se zbraní a opakované výtržnictví. Beránek vinu od počátku odmítal.

Odvolací senát potvrdil říjnový verdikt Městského soudu v Praze. Stejně jako prvoinstanční soud neuvěřil rapperovu tvrzení, že jednoho z mužů napadl v nutné sebeobraně a ostatní vůbec.

Beránek přiznal pouze jedno napadení. U soudu však tvrdil, že v tomto případě bránil dívku proti agresivnímu útoku ze strany drogového dealera. "Na místo jsem se nepřišel porvat, nepřišel jsem vyvolávat konflikt," zdůraznil. Podle své dnešní výpovědi dostal strach a stoupla mu hladina adrenalinu.

Devětadvacetiletý amatérský zpěvák a účastník televizní reality show už byl jednou ve vězení. Soudy ho dříve uznaly vinným z pokusu o ublížení na zdraví a také z několikanásobného výtržnictví. Od svého posledního zadržení je již 20 měsíců ve vazbě. Dnes uvedl, že se změnil a snaží se žít slušně. Snaží se také být dobrým otcem své dceři.

"Je pravdou, že obžalovaný incident nevyprovokoval. Je i chvályhodné, že zasáhl," prohlásil předseda senátu Jiří Lněnička. Muž ale podle něj již po příchodu Beránka dále neútočil ani se jeho ranám nebránil. Naopak rapper podle něj zasazoval údery s rozmyslem, což potvrdili svědci i záznamy z kamer. I kdyby však bral soud obranu dívky jako polehčující okolnost, nemohl podle Lněničky trest snížit. Beránek čelil sazbě od pěti do 12 let vězení a podle odvolacího senátu "již v minulosti prokázal, že má sklony k trestné činnosti".

První útok se stal 1. května 2018 v centru Prahy před klubem Ateliér, kde Beránek do rána popíjel s přáteli. Poté jiného muže nejprve opakovaně udeřil do hlavy, a když se jeho sok snažil vstát z pokleku, nakopl ho do obličeje tak, že muž okamžitě ztratil vědomí a spadl na dlažbu. Incident, při němž Beránek protivníkovi způsobil otevřenou zlomeninu čelisti a otřes mozku, zachytily uliční kamery. Rapper u soudu uváděl, že byl kop pouze automatickou reakcí naučenou z tréninku thaiboxu. Soudce mu však neuvěřil.

Druhý útok se odehrál o pět dní později v parku v pražské Lhotce. Beránek tam údajně nejprve srazil z lavičky a udeřil svého vrstevníka, který chodí o berlích. Poté podle obžaloby zbil teleskopickým obuškem mladíka, jenž se napadeného zastal, a dalšímu ze zastánců hrozil, že mu zastřelí psa. Na zvíře i na majitele při tom mířil střelnou zbraní a cvakal spouští, avšak výstřel z pistole nevyšel.

"Jednalo se o jakousi trestnou výpravu," uvedl Lněnička. Beránek s několika přáteli šli podle něj zaútočit na dealera, který rapperovi prodal špatnou drogu. Byl by proto podle soudce odpovědný i v případě, že by lidi nenapadl přímo on. Svědci nicméně Beránka za viníka označili.

Leo Beránek přebírá cenu Zlatý David 

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, soud, ublížení, Praha, Leo Beránek, rap, věznice, Vrchní soud v Praze, Městský soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontroverzní rapper Leo Beránek jde za mříže. Definitivně vyfasoval šest let natvrdo  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.