Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Podvodníci vylákali z dvou žen čtyři miliony korun

Ženy naletěly podvodníkům, kteří jim tvrdili, že jejich bankovní účty byly napadeny a hrozí jim ztráta úspor. O úspory ženy nakonec opravdu přišly, protože podvodníci z nich vylákaly čtyři miliony korun. Podvodníci jsou v současné době podezřelí ze spáchání trestného činu podvod. Policie před jednáním podvodníků varuje.

Obětí byla osmdesátiletá seniorka

Pachatel se vydával za pracovníka banky a prostřednictvím mailu informoval své oběti o tom, že jejich účet byl napaden a hrozí jim ztráta úspor. Mail vypadal jako od banky, měl její náležitosti i skladbu emailové adresy. Obětí byla osmdesátiletá seniorka. Té podvodník napsal, že je nutné, aby převedla veškeré své úspory na zabezpečený účet, jinak o ně přijde.

Následně podvoník ženu kontaktoval telefonicky přes WhatsApp, celou situaci jí dovysvětlil a současně poslal odkaz na účet, kam má žena peníze poslat. „Poškozená uvěřila a muži mailem poslala své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Tím pachatel získal její přihlašovací údaje a zadal převody, které poškozená v dobré víře následně potvrdila přes SMS zprávy. Pachatel tímto způsobem v několika dnech převedl její celoživotní úspory ve výši kolem dvou a půl milionu korun na účet další poškozené, které měla shodnou banku se seniorkou,“ popsal policejní mluvčí Jan Rybanský postup podvodníka a dodal, že tím došlo k rychlému převodu peněz.

Telefon a mail od „policie“

Ve stejné době zkontaktoval podvodný zaměstnanec banky telefonicky majitelku účtu, a to opět z českého telefonního čísla s tím, že její bankovní účet byl napaden. „A to tím způsobem, že zaměstnanec této banky si na její účet přeposlal dva a půl milionu korun na hypotéku. A bylo by tak dobré, aby tyto peníze vrátila, neboť se o převod již zajímají policisté. A okamžitě nabídl řešení. Všechny tyto peníze musí převést mimo bankovní prostor,“ popsal mluvčí.

Žena však podvodnému zaměstnanci banky nevěřila, a tak jí během chvilky kontaktoval jiný muž, který se představil jako příslušník policie, ten navíc volal z telefonního čísla s předvolbou 974, které používá policie. Ten dokonce ženě poslal email z adresy s doménou @pcr.cz se souborem, který vypadal jako od policie a ženě vysvětlil, že pracuje na případu zneužití její identity a dokladů, přičemž spolupracuje se zaměstnancem banky, který ji kontaktoval.

Falešný policista ženu informoval, že je opravdu nutné pro její bezpečí peníze přeposlat. „Těmito slovy druhou poškozenou natolik zmanipuloval, že své peníze i peníze seniorky, postupně vložila do bitcoinmatů, dle pokynů pachatelů a QR kódů ve WhatsAppových zprávách, které ji zaslali, aby je tímto způsobem očistila. Následně byla poučena, aby čekala, až jí přijdou zpět na její nový účet již očištěné. Zatím se tak však nestalo,“ popsal Jan Rybanský podvod.

„Do telefonu nikdy nesdělujte žádné údaje ke svému bankovnictví“

Policie varuje před tím, že v dnešní době podvodníci dokážou překrýt telefonní čísla tak, že vypadají jako čísla od bank nebo policie, k čemuž se obdobným způsobem dá překrýt i emailová adresa. Pachatelé často používají příjmení osob, které u bank či policie skutečně pracují. Tím lež opřou o reálnou postavu a je pro ně jednodušší oběť přesvědčit o pravdivosti jejich verze příběhu a nutnosti udělat vše, co pachatel chce.

„V případě, že vám přijde email, který vypadá jako od banky či policie a je neočekávaný, požaduje ověření, zabezpečení, je na místě velká opatrnost. S velkou pravděpodobností se může jednat o podvod, rozhodně neklikejte do odkazů, které požadují vyplnit údaje do bankovnictví, zde můžete alespoň vizuálně zkontrolovat odkaz, pokud není překrytý. U telefonátů, kdy se osoba představí jako pracovník banky nebo policie, či jiné instituce, buďte opatrní, pokud po vás někdo požaduje přeposlání peněz na jiný účet či do kryptoměny. Jedná se o podvod, nic takového nedělejte, zajděte na pobočku banky. Do telefonu nikdy nesdělujte žádné údaje ke svému bankovnictví,“ zdůrazňuje Rybanský.

Policejní mluvčí doplnil, že neznámí pachatelé způsobili škodu přes čtyři miliony korun dvěma poškozeným a jsou podezřelí ze spáchání trestného činu podvod.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky podvod, peníze, policie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci vylákali z dvou žen čtyři miliony korun  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.