Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pražští policisté pomáhají na hranicích s odhalováním uprchlíků

Na hraniční přechody se Slovenskem zamířili ve středu muži zákona z celé republiky, výjimku netvořili ani policisté z Prahy. Za první den dočasných kontrol zadrželi 333 nelegálních běženců. Ve čtvrtek policisté zasáhli varovnými výstřely u převaděče, který se pokoušel uprchnout.

Pražští policisté vyrazili hlídat hranici se Slovenskem

Policisté obsadili na pokyn vlády sedmadvacet bývalých přechodů na hranici se Slovenskem, a to včetně zelené hranice. Opatření odstartovalo kvůli zvyšujícímu se počtu migrantů, kteří do Česka přijíždějí přes jižní Moravu a Zlínský kraj. Policejní hlídky budou situaci kontrolovat minimálně deset dní, s ověřováním vozidel jim pomáhají také celníci. Na místa vyrazili také policisté z Prahy.

Od ledna do 25. září zajistila jihomoravská policie 8 241 cizinců, z toho 4 867 cizinců jen od začátku září. Oproti loňsku jde o několikanásobný nárůst, za celý rok 2021 zachytili policisté v kraji 1 330 běženců. Česko je podle předsedy vlády pro migranty pouze tranzitní zemí. „Vnímáme však obavy občanů, a proto jsme přistoupili k tomuto kroku, který je důležitý pro zajištění bezpečnosti České republiky," řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Padly varovné výstřely

Na dočasně obnovené kontroly se o středečním státním svátku přijeli podívat ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), policejní prezident Martin Vondrášek i jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil. „Cílem opatření není komplikovat život občanům Česka ani Slovenska. Cílem je dát převaděčským skupinám jasně najevo, že tady existuje překážka," uvedl na Hodonínsku Rakušan.

Ve čtvrtek ráno musela speciální jednotka ve vyhrocené situaci použít varovné výstřely. „Až varovné výstřely policistů z pražské SPJ zastavily dnes nad ránem převaděče, který převážel 15 migrantů. Ještě před tím projel vysokou rychlostí kontrolním stanovištěm na hraničním přechodu Brumov Bylnice. Po krátkém pronásledování ho policisté zadrželi v lese, kam se snažil z auta utéci,“ uvedla ve zprávě pro novináře mluvčí policie Violeta Siřišťová.

U hranic se tvoří kolony

Přes kontrolní stanoviště poblíž přechodu Brumov-Bylnice na Zlínsku projel vysokou rychlostí převaděč s autem plným migrantů. „Po krátkém pronásledování ho policisté zadrželi v lese, kam se snažil z auta utéci," informovali policisté na Twitteru.

Jak dnes informovalo Ředitelství silnic a dálnic Jihomoravského kraje, kvůli prováděným kontrolám vznikají na dálnici D2 ve směru na Brno kolony. „Kolona nákladních vozidel, která dosahuje až na území Slovenska, zapříčiňuje neprůjezdnost i pro ososbní vozidla. Kolona osobních vozidel má aktuálně délku přes dva kilometry," upozornilo po poledni ředitelství.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PČR

Štítky policie, uprchlíci, hranice, hlídky, Praha, Slovensko, Česko, Jihomoravský kraj, Zlínský kraj, Petr Fiala, Vít Rakušan, Martin Vondrášek, ODS, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští policisté pomáhají na hranicích s odhalováním uprchlíků  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.