Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Plošné testování školáků a jiná karanténní opatření. Praha žádá změnu

Vedení pražského magistrátu požaduje zavedení opětovného plošného testování žáků na školách na covid-19. Zároveň chce změnit karanténní opatření pro třídy, kde se vyskytne covid, a to tak, aby děti s negativním testem nemusely zůstávat doma. O opatřeních budou zástupci města jednat s Asociací krajů ČR, ministerstvy školství a zdravotnictví a rovněž s hygieniky. Novinářům to dnes řekl pražský radní Vít Šimral (Piráti). V Praze kvůli covidu nařídilo na dnešek a úterý ředitelské volno 40 procent základních a 60 procent středních škol.

My se pochopitelně snažíme co nejaktivněji zajistit to, aby v průběhu zbytku roku k výpadkům ve výuce došlo co nejméně. Nákaza se tam (ve školách) bohužel šíří, protože dětská populace je nejméně proočkovaná. Je nutné si uvědomit, že školy i v letošním roce budou tím místem, kde se bude covid šířit,“ řekl Šimral.

Mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová odpoledne řekla, že vláda dnes schválila, že neočkovaní žáci se v osmi okresech s nejhorší epidemickou situací v zemi budou 1. a 8. listopadu testovat na covid-19. Ministr školství Robert Plaga na twitteru uvedl, že testování se bude týkat okresů České Budějovice, Ostrava-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná. Testovat se podle něj bude asi 165 tisíc žáků. „Konvoj ministerstva školství s antigenními testy je již na cestě. Základní a střední školy v osmi okresech, ve kterých ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o testování v termínech 1. a 8. listopadu, je obdrží prostřednictvím zřizovatelů v nejbližších dnech,“ uvedl Plaga dále.

Šimral dnes zopakoval postoj Prahy z minulého týdne, kdy mluvil právě o plošném testování žáků. Zároveň chce město změnit karanténní opatření. „Zároveň bychom chtěli jednat o změnu stylu karantény na takzvanou žloutenkovou,“ řekl Šimral. To by znamenalo, že třída v karanténě by měla zahájení výuky a přestávky v jiné časy než zbylé třídy.

Po Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) pak magistrát chce navýšení proplácení testů, a to hlavně PCR testů, kterými podle Šimrala testuje stále více pražských škol. Radní také řekl, že by měly být také pro Prahu uvolněné testy z fondu státních rezerv. „Plošné testování vidíme jako nejefektivnější způsob jak reagovat na zvyšující se čísla,“ uvedl.

Magistrát v současné chvíli jedná o tom, že by do škol vyslal svůj mobilní očkovací tým. „Víme, že tendence k očkování je vyšší a sledujeme to rovněž u učitelů,“ řekl. Učitele prý k očkování přiměl vládní záměr, že neočkovaní učitelé budou muset učit v respirátorech.

Pražská hlavní hygienička Zdeňka Jágrová minulý týden ve středu řekla, že počet nakažených dětí prudce stoupá. V rámci sedmidenních počtů měly děti minulou středu děti ve věkové skupině 12 až 15 let nemocnost 379 na 100 tisíc, což proti úterku znamenalo vzestup o 136 procent. „Děti ve věku šest až 11 let mají nemocnost o něco nižší, a to 352 na 100 tisíc, a vzestup nemocnosti je o 40 procent,“ řekla Jágrová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 6

Štítky ČR, koronavirus, správa, školy, testování, Praha, COVID-19, Vít Šimral, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Česká pirátská strana, Pražský magistrát, Asociace krajů České republiky, Robert Plaga, Zdeňka Jágrová, Všeobecná zdravot

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plošné testování školáků a jiná karanténní opatření. Praha žádá změnu  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.