Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V domovech seniorů pomůže s očkováním třetí dávkou opět i mobilní očkovací tým

Pražský magistrát spolu s Českým červeným křížem a Městskou poliklinikou Praha obnovuje mobilní očkovací tým, který aktuálně znovu s vakcínami objíždí zařízení pro seniory. Cílem je zvýšit ochranu místních klientů, a to tím, že budou očkováni co nejdříve. Zájemci o třetí dávku z řad nejohroženějších skupin obyvatel mají rovněž možnost se nechat naočkovat praktickými lékaři. Popřípadě mohou využít časové sloty v očkovacích místech, která jsou rozmístěna po metropoli.

Velkou část klientů i zaměstnanců domovů pro seniory máme plně naočkovanou. Věřím, že důsledné dodržování protiepidemických opatření v kombinaci s aplikací třetí, posilující, dávky vakcíny zajistí, aby se senioři v domovech a dalších pobytových zařízeních mohli i nadále vídat se svými nejbližšími navzdory zvyšujícímu se počtu nemocných lidí v populaci,“ říká radní pro sociální politiku a zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě).

Magistrát zjišťoval zájem o třetí dávku

Již v průběhu září magistrát u poskytovatelů sociálních služeb podrobně mapoval zájem o třetí dávku očkování. Následně byli zájemci rozděleni do tří kategorií, a to podle způsobu, jakým budou očkováni. Jedná se buď o mobilní očkovací tým, nebo praktické lékaře, případně vymezené časové sloty ve vybraných očkovacích místech.

Do první zmíněné skupiny se nakonec přihlásilo celkem 784 klientů a 907 zaměstnanců ze 60 zařízení. Praktickými lékaři se nechá naočkovat 2545 obyvatel a 1446 zaměstnanců z celkem 32 domovů pro seniory. Do blízkých očkovacích míst by mělo dorazit 396 klientů a 400 zaměstnanců z 27 zařízení.

Auto Ćeského červeného kříže i řidič a dobrovolníci z řad zdravotníků

Hlavní město zajišťuje mobilní očkovací tým ve spolupráci s Českým červeným křížem a Městskou poliklinikou Praha. Jeho součástí je vozidlo Oblastního spolku Českého červeného kříže Praha 1 a posádka, kterou tvoří řidič a dobrovolníci z řad zdravotníků. Svou první cestu absolvovalo auto v úterý 5. října, kdy se vydalo od polikliniky ve Spálené ulici a nejdříve zamířilo do domova pro seniory v Domě u Agáty v Praze 5.

Praha tímto nasazením očkovacího týmu navazuje na svůj úspěšný projekt, kdy mobilní očkovací týmy začaly v první polovině ledna letošního roku navštěvovat klienty domovů pro seniory s prvními dávkami vakcíny. Následně byla po čtyřech týdnech aplikována druhá dávka, a to již začátkem února. A jelikož je rozmezí mezi dokončeným očkováním a třetí posilující dávkou stanoveno na minimálně osm měsíců, začíná v těchto zařízeních očkování právě nyní. V Česku je očkování třetí dávkou obecně možné od 20. září.

Mobilní očkovací tým vyrazí do terénu opět 12. října

Mobilní očkovací tým znovu vyrazí do terénu v úterý 12. října a následně vždy podle toho, jak v jednotlivých pobytových zařízeních uplyne osm měsíců od ukončení očkování. Řada osob se totiž nechala naočkovat prvními dvěma dávkami až později.

Některé z domovů pro seniory ale mají vlastního smluvního praktického lékaře. Ten tedy očkování v daném zařízení provede. Praktický lékař si může vakcínu pro tyto účely objednat u oficiálního distributora, nebo mu může být vydána ze zásob hlavního města, které jsou uloženy v Městské nemocnici následné péče.

Seniorům také poslouží i některé z 29 očkovacích míst po celé Praze, která jsou připravena podávat posilující dávky vakcíny. Ta jsou jinak přístupná i pro širokou veřejnost po přihlášení přes Centrální registrační systém.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky Praha, očkování, senioři, covid-19, koronavirus, vakcína, praktický lékař, Český červený kříž, Pražský magistrát, Milena Johnová, Praha sobě, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V domovech seniorů pomůže s očkováním třetí dávkou opět i mobilní očkovací tým  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.