Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Ve školách dnes proběhne další testování na covid-19. Minule testy potvrdily 111 případů

Žáky základních a středních škol dnes čeká další kolo preventivního testování na koronavirus. Mělo by se ho zúčastnit asi 1,4 milionu dětí. Poprvé se děti po ukončení letních prázdnin testovaly hned první školní den. V 86 procentech škol, které nahlásily výsledky, se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha potvrdilo 111 případů nákazy. Vláda již dříve naplánovala tři termíny screeningového testování, a to 1. či 2. září, dnes a ve čtvrtek 9. září. Podle výsledků se má rozhodnout o tom, zda a ve kterých regionech bude popřípadě testování pokračovat.

Do lavic usedlo podle odhadu ministerstva školství tento školní rok přibližně 967 100 žáků základních a 422 300 studentů středních škol. V ČR je podle statistik z minulého školního roku 4214 základních a 1280 středních škol.

Kompletní výsledky z prvního termínu testování ve školách zatím ministerstvo zdravotnictví nepředstavilo. Ministr zdravotnictví v neděli v České televizi řekl, že je 14 procent škol dosud neposkytlo. Důvod nevěděl. Na celkové zhodnocení je podle něj potřeba počkat na výsledky ze zbývajících škol a také z dalších termínů testování.

Testování bude ve školách v nejzasaženějších okresech probíhat do konce září jednou týdně

Podle srpnových informací ministerstva školství bude testování na covid pokračovat do konce září jednou týdně v okresech, kde bude za první dva termíny více než 25 pozitivních případů na 100 tisíc testů. Ministerstvo zdravotnictví věří, že testy po letních prázdninách mohou zabránit rozšíření nákazy mezi žáky a zavírání škol podobně jako v minulém roce.

V případě, že žák test na covid-19 nepodstoupí, musí nosit roušku i při výuce a v jídelně musí sedět odděleně od ostatních. Testovat se nemusí očkovaní a ti, kteří v uplynulých měsících prodělali covid-19. Stejná pravidla platí i pro zaměstnance škol, kteří si ale na rozdíl od žáků musejí testy zajistit sami. Pro žáky mají školy antigenní testy od státu, nebo se mohly rozhodnout zajistit si průkaznější PCR testy. Za jeden test PCR metodou dostanou od státu zpětně 200 korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 6

Štítky ČR, školy, koronavirus, testování, testování COVID-19, střední škola, Adam Vojtěch, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve školách dnes proběhne další testování na covid-19. Minule testy potvrdily 111 případů  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.