Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Česku má ukončené očkování proti koronaviru více než pět milionů lidí. Nejvíce se očkuje v Praze

V Česku má ukončené očkování proti koronaviru od čtvrtka 5. srpna více než pět milionů lidí. Jedná se o téměř 47 procent obyvatel země. Zdravotníci od prosincového začátku vakcinace aplikovali dosud 10,6 milionu dávek vakcíny. V poslední době však tempo očkování klesá. Informace vyplývají z údajů ministerstva zdravotnictví.

Počty očkovaných lidí klesají

Ve čtvrtek podstoupilo očkování v Česku zhruba padesát tisíc lidí. Je to o deset tisíc méně než před týdnem. Pokles v mezitýdenním srovnání byl zaznamenán v každém dni tohoto týdne. Ještě na začátku prázdnin se přitom denně nechávalo proti covidu očkovat i více než sto tisíc lidí.

K tomu, aby se virus nešířil ani mezi neočkovanými lidmi, je podle odborníků třeba pro kolektivní imunitu nejméně 70 procent očkovaných obyvatel.

Nejvíce se očkuje v metropoli

Od prosince eviduje nejvíce očkovaní Praha. V hlavním městě podali zdravotníci téměř 1,9 milionu dávek. Přes jeden milion očkování hlásí také jižní Morava, střední Čechy a Moravskoslezský kraj. Naopak v Karlovarském kraji, který je ale nejméně lidnatým regionem Česka, zaznamenali necelých 283 tisíc očkování.

V zemi se používají čtyři druhy vakcíny. Nejrozšířenější je látka od firem Pfizer/BioNTech, kterou zdravotníci použili u více než 82 procent očkování. Na vakcínu od farmaceutické společnosti AstraZeneca připadá přes osm procent, stejně jako na vakcínu od Moderny. Nejméně rozšířená je jednodávková vakcína Johnson & Johnson, její podíl je necelých 1,5 procenta.

Čtyři podezření na úmrtí po očkování za poslední týden

Za poslední týden přibyla čtyři podezření na úmrtí po očkování proti covidu, celkově jich je 98. V počtu úmrtí jsou zahrnuty i případy úmrtí na covid-19, které nastaly po aplikaci první nebo druhé dávky vakcíny. Lidé za uplynulých sedm dní nahlásili také asi 250 podezření na jiné nežádoucí účinky, celkem jich je od začátku očkování 7349. Většinou popisují reakce jako horečku, zimnici, únavu, reakci v místě vpichu, příznaky chřipky a podobně. Vyplývá to z pravidelné informace Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto O2 universum

Štítky ČR, koronavirus, očkování, statistika, Česko, očkování proti COVID-19, vakcína, Praha, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Státní ústav pro kontrolu léčiv, Pfizer, Johnson & Johnson, AstraZeneca

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku má ukončené očkování proti koronaviru více než pět milionů lidí. Nejvíce se očkuje v Praze  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.