Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nezmírňujte protiepidemická opatření v MHD, žádá vládu pražský primátor Hřib

Bezpečnostní rada hlavního města se i přesto, že se epidemická situace ohledně koronaviru zlepšuje, obrací na vládu České republiky s žádostí o úpravu některých mimořádných opatření. Chce například, aby v pražské MHD zůstala povinnost nošení respirátorů nebo nanoroušek.

Lidé by neměli podlehnout iluzi, že pandemie skončila

Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) se život sice postupně vrací k normálu, ale přesto by lidé neměli podlehnout iluzi, že pandemie ze dne na den skončila

Vzhledem k tomu, že v Česku už je prokazatelně mutace delta a můžou se objevovat i další, není možné tuto situaci podcenit. Navíc přes prázdniny lidé plánují vyjet na dovolenou nejen po Česku, ale i do zahraničí. Vyzýváme proto vládu, aby zachovala nutnost nošení respirátorů nebo nanoroušek v MHD,” říká primátor Hřib.

Dodává, že se opatrnost osvědčila i v první vlně pandemie. Byla to totiž právě Praha, která jako jedno z prvních měst v Evropě nošení ochrany nosu a úst v MHD vyžadovala.

„Nepolevujme v dodržování protiepidemických opatření“

Pražská radní Milena Johnová (Praha Sobě) k tomu dodává, že se epidemická situace v Praze nevyvíjí dobře. Číslo R je aktuálně na hodnotě 1,34 a také podle ní dochází ke komunitnímu šíření mutace delta.

Epidemie koronaviru v Praze stagnuje až mírně roste, říká ministr Vojtěch

Epidemie koronaviru v Praze stagnuje až mírně roste, v ostatních regionech klesá. Na včerjším jednání sněmovního zdravotního výboru to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nových případů za týden na sto tisíc obyvatel je v metropoli...

V kombinaci s nízkým zájmem o očkování u mladších ročníku je zde velké riziko náhlého příchodu další vlny epidemie. Proto se obracím na všechny, abychom nepolevovali v dodržování protiepidemických opatření a pak také na ty, kteří mohou, aby se nechali očkovat, aby pro Pražany neskončily prázdniny už na začátku července,“ dodává Johnová.

Laboratoře by měly sekventovat pozitivní výsledky na výskyt mutací

Metropole také žádá vládu, aby neprodleně upravila formulář pro cestující do Česka, a to o uvedení přesné adresy pro pobyt v karanténě, aby pražská hygienická stanice mohla uskutečnit trasování a kontroly.

Cestou, jak zmírnit možné riziko nákazy, zůstává jednoznačně co nejširší proočkování populace, trasování, pravidelné testování a dodržování všech pravidel,” shoduje se s Johnovou Hřib.

Podle Bezpečnostní rady Prahy je rovněž zapotřebí vydat opatření, podle kterého by laboratoře sekventovaly pozitivní výsledky na výskyt mutací. Hlavní město také žádá vládu, aby byly v systému ISIN označeny osoby, které přijíždějí do Česka z oblastí s vysokým výskytem a extrémně vysokým výskytem onemocnění covid-19.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, opatření, zmírnění, MHD, respirátory, vláda, městská hromadná doprava, Zdeněk Hřib, Česko, mutace, Praha, Česká pirátská strana, Milena Johnová, Evropa, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezmírňujte protiepidemická opatření v MHD, žádá vládu pražský primátor Hřib  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.