Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejméně nakažených od 10. srpna. V pátek přibylo 180 případů

Testy v pátek v Česku potvrdily 180 případů koronaviru, v pracovním dni nejméně od loňského 10. srpna. Proti minulému pátku se denní přírůstek počtu nákaz snížil téměř o polovinu. Na 100 tisíc obyvatel připadá za uplynulých sedm dní méně než 15 nakažených, podobně nízko bylo takzvané incidenční číslo naposledy také loni před polovinou srpna. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

Snižuje se počet úmrtí s nákazou

Epidemie tak zpomalila na úrovně z loňských prázdnin, ještě na začátku letošního března v Česku denně přibývalo až téměř 17 tisíc případů nákazy. Snižuje se také počet úmrtí s nemocí covid-19, už víc než dva týdny s nákazou umírá méně než deset lidí za den. V březnu bylo denně až kolem dvou stovek zemřelých.

Od počátku loňského března, kdy testy koronavirus v Česku poprvé potvrdily, ministerstvo eviduje víc než 1,66 milionu případů nákazy. S covidem-19 dosud zemřelo 30 224 lidí.

Epidemie se na podzim může opět zhoršit

Reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, k dnešku kleslo na 0,66 z pátečních 0,72. Pod 0,7 se vrátilo po dvou týdnech. Pod hodnotou jedna, což ukazuje zpomalování šíření epidemie, se drží od poloviny dubna.

Epidemiolog Rastislav Maďar v pátek uvedl, že na podzim se epidemická situace v Česku pravděpodobně opět zhorší, bude stoupat reprodukční číslo, ale koronavirus nezatíží nemocnice. Pak bude možné vývoj udržet měkkými opatřeními, jako je například nošení ochrany úst a nosu, dezinfekce rukou a dodržování rozestupů. Ze čtyř scénářů vývoje epidemie je podle Maďara málo pravděpodobná možnost, že nastane útlum epidemie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FNUSA

Štítky ČR, koronavirus, statistika, nakažení, COVID-19, infekční onemocnění, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, epidemie, Rastislav Maďar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejméně nakažených od 10. srpna. V pátek přibylo 180 případů  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.