Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pražská MHD není zdrojem nákazy covidem-19, říká pražský dopravní podnik

Při zachování základních hygienických pravidel není městská hromadná doprava v Praze riziková pro přenos viru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19. Vyplynulo to z velkého testování 558 vzorků z vozů a dalších prostor hromadné dopravy, které začátkem dubna odebrali vědci z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Živý a přenosu schopný virus se podle výsledků neobjevil ani v jednom vzorku. Pražský dopravní podnik (DPP) o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

Vzorky vědci sbírali v době vrcholící pandemie vždy na konci dne v autobusech, tramvajích, vlacích a na nástupištích. Část také nasávali přímo ze vzduchu. Podnik uvedl, že ze všech 558 vzorků testy virus odhalily pouze v šesti případech a pokaždé šlo o neživé, tedy neinfekční částice. Na průzkumu, který byl prvním svého druhu v zemi, spolupracovali i vědci z Biologického centra AV ČR a Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.

Pražský dopravní podnik bude v MHD zjišťovat přítomnost nového koronaviru

Pražský dopravní podnik (DPP) bude pomocí speciálních biosenzorů zjišťovat v MHD přítomnost nového koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19. V dubnu odebere z tramvají, autobusů, vlakových souprav i ve stanicích metra asi 500 vzorků z povrchů...

Vzorky vědci hodnotili několika metodami

Vědci vzorky hodnotili hned několika metodami. „Kombinace PCR testů, nových biosenzorů i následná kultivace podezřelých vzorků nám umožnila získat celkový obraz o přítomnosti a infekčnosti, respektive v tomto případě neinfekčnosti viru ve veřejné dopravě. Výsledky studie nám ukázaly, že cestující v pražské MHD nejsou ohroženi přenosem infekce za předpokladu dodržování základních hygienických pravidel,“ uvedl koordinátor analýz z Fyzikálního ústavu AV ČR Alexandr Dejneka.

DPP v období pandemie přijal řadu opatření. Do vestibulů stanic metra instaloval 120 dávkovačů s dezinfekcí. Denně čistí a dezinfikuje vozy včetně madel, tlačítek a tyčí. Cestující musí mít stále ve veřejné dopravě respirátor či nanoroušku, respirátor je možné zakoupit v informačních střediscích a předprodejních místech podniku.

Generální ředitel DPP Petr Witowski uvedl, že výsledky potvrdily závěry obdobných studií ze zahraničí. Osvědčila se podle něj opatření, které podnik zavedl, jako intenzivnější a četnější úklid vozidel nebo systém větrání v dopravních prostředcích. „Nastavili jsme nový hygienický standard, ze kterého slevovat nebudeme. Na druhé straně je potřebné i v MHD dodržovat elementární hygienická pravidla,“ uvedl. „Díky iniciativě DPP proběhl unikátní výzkum, jehož výsledky mohou posloužit jako silné argumenty i pro jiné dopravní podniky v ČR,“ dodal náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Ohodnoť článek

Štítky ČR, MHD, koronavirus, věda, Praha, Dopravní podnik hl. m. Prahy, městská hromadná doprava, virus, veřejná doprava, Česko, Biologické centrum AV ČR, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, Alexandr Alexandrovič Dejneka, Adam Scheinherr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská MHD není zdrojem nákazy covidem-19, říká pražský dopravní podnik  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.