Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Ve vinohradské nemocnici vzniklo nové očkovací centrum. Kapacitu má až 1440 lidí denně

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) dnes otevřel nové očkovací centrum na kraji areálu FN Královské Vinohrady. Díky novému centru tak nemocnice navýšila kapacity očkování, a to až na 1440 lidí denně. V hlavním městě bylo celkem podáno zatím 460 tisíc dávek vakcíny, směřují sem i lidé z jiných krajů.

Původní očkovací centrum se v nemocnici otevřelo na začátku letošního roku a podle ministra bylo umístěno v pátém patře léčebny dlouhodobě nemocných. To vedlo k nutnosti používat výtah a míchat se tak s pacienty. 

Chtěli jsme zlepšit komfort, aby také mohli pacienti pohodlně zaparkovat,“ uvedl ministr. U očkovacího centra, kam se vjíždí z ulice Pod Rapidem, je zhruba 40 parkovacích míst. 

Centrum zatím bude očkovat na poloviční plyn, chybí očkovací látka

Co se týče kapacity očkování, tak ta je 120 lidí za hodinu. „Zatím poběží na poloviční plyn, protože jsme neměli dostatek očkovacích látek. Věřím, že během tohoto a příštího týdne se kapacita zvýší,“ dodal Arenberger. V centru se očkuje látkou od firmy Pfizer/BioNTech. Právě ta má v květnu navyšovat dodávky, už tento týden by měla firma dodat přes 400 tisíc dávek.

Do očkovacího centra se areálem nemocnice nedostanete. Vstup je ze strany od vozovny Strašnice nebo tramvajové zastávky V Olšinách

Nové očkovací centrum je umístěno ve stavebních buňkách za heliportem. Areálem nemocnice se do něj však lidé nedostanou, vstup je ze strany od vozovny Strašnice nebo tramvajové zastávky V Olšinách. Po očkování lidé počkají venku v zastřešené čekárně. 

V případě, že lidé využijí MHD, jsou nejbližšími zastávkami autobusová zastávka Pod Rapidem (číslo 175), nebo tramvajová zastávka Krematorium Strašnice (číslo 5,13,26,91). Ze stanice metra Strašnická pak trvá pěší cesta asi deset minut.

Pražští zdravotníci od konce loňského roku podali přes 464 tisíc očkovacích dávek proti koronaviru. Obě potřebné dávky pak dostalo 182 tisíc lidí. Obě čísla jsou ve srovnání krajů výrazně nejvyšší, vakcínu v hlavním městě ale dostávají i lidé z jiných regionů, zejména ze středních Čech.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, fnkv.cz

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, očkování, FNKV, Praha, očkovací centrum, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Petr Arenberger, ANO 2011, Léčebna dlouhodobě nemocných, Pfizer, BioNTech, Strašnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve vinohradské nemocnici vzniklo nové očkovací centrum. Kapacitu má až 1440 lidí denně  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.