Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hlavní město testuje žáky škol, které jsou vyhrazeny pro děti zdravotníků

Již v pátek zahájil pražský magistrát dobrovolné testování žáků, kteří navštěvují školy vyhrazené pro děti zdravotníků a zástupců dalších nezbytných profesí. Testování se dohromady bude týkat asi 400 dětí v 15 školách a uskuteční se také tento týden od pondělí do čtvrtka ve třech školách denně. Děti budou testovány přímo na místě ze vzorku slin a výtěrem z nosu, a to jak antigenní, tak PCR metodou.

Z rozhodnutí vlády jsou všechny školy uzavřené od začátku března. Výjimku mají pouze školy pro děti zdravotníků a zástupců dalších nezbytných profesí do deseti let. V Praze pro ně město určilo asi 70 zařízení.

PCR i antigenní test

Jedná se o testy, které měly být využity pro plánované březnové testování středoškoláků, ale protože ti se nakonec do škol nevrátili, nebyly testy využity,“ uvedl pražský radní pro školství Vít Šimral (Piráti). U testování jsou přítomni koordinátoři magistrátu, kteří přímo na místě pomohou školám s organizací.

Šimral vysvětlil, že odběr pro PCR test ze slin provedou rodiče doma s pomocí setu, který dítě dostane při odchodu z vyučování. Rodič pak dítě zároveň přihlásí do registračního systému. Další den s ním přijde do školy a test odevzdá k vyhodnocení, které se provede na místě.

Dítě zároveň podstoupí antigenní test, který provede odborný personál odběrem z přední části nosohltanu. „V případě pozitivního antigenního testu odchází dítě s rodičem domů a čeká na další pokyny z hygienické stanice. V testovací den by se rodič ve škole mohl zdržet maximálně půl hodiny,“ uvedl radní.

Ohodnoť článek

Foto Praha 6

Štítky ČR, koronavirus, školy, správa, Praha, testování, zdravotnický pracovník, Pražský magistrát, rychlý antigenní test, Vít Šimral, Česká pirátská strana, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní město testuje žáky škol, které jsou vyhrazeny pro děti zdravotníků  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.