Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kvůli jihoafrické mutaci koronaviru prověřovala pražská hygiena 200 lidí. Nakonec se neprokázala

Pražští hygienici prověřovali kvůli podezřením na jihoafrickou mutaci nového typu koronaviru 200 lidí, a to v souvislosti s vybranými lety ze Zanzibaru. Kromě cestujících šlo také o pracovníky letiště, kteří se s nimi setkali. U nikoho se však mutace neprokázala, uvedla dnes ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová. Server HlidaciPes.org dnes informoval o tom, že se virem s touto mutací nakazilo šest libereckých celníků.

První případy jihoafrické mutace v Česku se prokázaly v posledním únorovém týdnu. Souvisely s cestami do Zanzibaru či Tanzanie. V Brně se od cestovatelů nakazili další lidi včetně dětí ve školce.

Celníci podle serveru kontrolovali účastníka zájezdu do Zanzibaru, u něhož byla jihoafrická mutace koronaviru potvrzena. „V rámci screeningu mutací, který v Libereckém kraji provádíme, byl detekován pracovník státní správy bez cestovní anamnézy. Jeho spoluzaměstnanci kynologové a psi pracují na letišti Václava Havla,“ sdělil serveru ředitel Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Vladimír Valenta.

Celní správa ale odmítla možnost, že se muž nakazil 27. února při práci, která souvisela s výcvikem psů na pražském letišti. „Celník, u kterého je nákaza touto mutací prokázána, nepracoval na místě se vzorky. A byla také dodržena veškerá bezpečnostní opatření, to znamená ochranné obleky, dvoje rukavice, štíty, respirátory,“ sdělila ČTK mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová. U celníka se nákaza prokázala 8. března, o tři dny dříve u jedné civilní zaměstnankyně.

Pražské letiště u žádného zaměstnance jihoafrickou mutaci neeviduje

Liberečtí hygienici odhalili dalších 11 pozitivních kontaktů v rodinách celníků a nakazili se další tři pracovníci jedné liberecké firmy. Pokračuje podle něj vyhledávání dalších kontaktů. Letiště Praha nákazu jihoafrickou mutací u žádného ze zaměstnanců neeviduje. Nemá ani informaci o tom, že by se prokázala u zaměstnanců některého ze subjektů, které na letišti působí.

Mutace jsou pojmenovány podle místa, kde vědci poprvé sekvenovali konkrétní gen viru. V Česku se v poslední době rozšířila britská mutace koronaviru, která je podle odborníků o 30 až 70 procent nakažlivější než dosavadní varianta. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je už ve více než 50 procentech odhalených případů. Pravděpodobně je za nárůstem nových případů na přelomu února a března, postupně se rozšiřuje ze západu země na Moravu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, koronavirus, mutace, jihoafrická, Praha, hygiena, COVID-19, letiště, Zanzibar, Krajská hygienická stanice, Zdeňka Jágrová, Česko, Letiště Václava Havla, Liberecký kraj, Tanzanie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli jihoafrické mutaci koronaviru prověřovala pražská hygiena 200 lidí. Nakonec se neprokázala  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.